Bobsleebaan Calgary na ruim 30 jaar gesloten

Er zijn al niet veel bobsleebanen op aarde, maar er gaat er weer eentje ten onder: de baan van Calgary, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1988, zal na dit seizoen gesloten worden.

WinSport, de eigenaar van het olympische park waar de bobsleebaan ligt, heeft laten weten dat er geen geld is voor benodigde upgrades aan de baan, vooral wat betreft het koelsysteem. Dat heeft ertoe geleid dat men heeft besloten de baan in maart, na het huidige seizoen, definitief te sluiten.

"De bobsleebaan is meer dan dertig jaar oud en heeft het einde van haar levenscyclus bereikt", aldus WinSport-baas Barry Heck. Men komt zo'n acht miljoen dollar tekort en nu de pogingen om de Olympische Spelen van 2026 binnen te halen zijn gestaakt, zit het er ook niet meer in dat dat geld alsnog los te peuteren valt.

De World Cup bobsleeën en skeleton zal er dit seizoen nog neerstrijken, waarna er nog twee regionale wedstrijden gehouden worden. Daarna wordt het koelsysteem uitgeschakeld en is het klaar met de baan, waar onder meer de film Cool Runnings rondom het Jamaicaanse bobsleeteam haar oorsprong vond.