Pedersen pakt wereldtitel op 5.000m, Roest en Kramer 2e en 3e

Bij het WK afstanden in Inzell heeft de Noor Sverre Lunde Pedersen de wereldtitel op de 5.000 meter gepakt. Pedersen was met 6.07,16 iedereen de baas. Zilver en brons waren er voor Patrick Roest en Sven Kramer.

De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen reed in de tweede rit tegen Peter Michael. Bloemen nam het voortouw. Hij reed onder het baanrecord van Kramer (6:10.97), maar moest dat loslaten. Hij kwam uiteindelijk in 6.13,79 over de finish.

In de rit erop reed Jorrit Bergsma tegen de Wit-Rus Vitaly Mikhailov. Bergsma had niets aan zijn opponent, maar zelf was hij langzamer dan Bloemen in de rit ervoor. Hij kon het tempo ook niet echt opvoeren en ging al vrij rap rondjes van boven de 30 seconden rijden. Bergsma kwam uiteindelijk in 6.20,29 over de meet.

Sven Kramer, goed voor acht wereldtitels op de 5 kilometer, moest het in de zevende rit opnemen tegen de Italiaan Ghiotto. Kramer nam de regie in handen al kon Ghiotto volgen. Ze reden allebei rond  de tijd van Bloemen. Na 3.000 meter reed Kramer een 28er en nu kon Ghiotto niet volgen. Uiteindelijk kwam Kramer in 6.12,53 over de streep,  mede door matige laatste ronden.

Sverre Lunde Pedersen en Danila Semerikov reden tegen elkaar in de eennalaatste rit. Na vier ronden was Pedersen een seconde sneller dan Kramer. De Noor bleef laag in de 29 rijden. Semerikov kon geen antwoord geven. Met drie ronden te gaan reed hij een 28er, net als twee rondes erop. Pedersen kwam in 6.07,16 over de meet, een nieuw persoonlijk record en bovendien een baanrecord.

Patrick Roest en Patrick Beckert reden tegen elkaar in de laatste rit. Roest ging snel van start in een alles of niets poging, en begon met een aantal rondjes van in de 28 hoog. Na de 3 kilometer ging de voorsprong die hij had opgebouwd op Pedersen langzaam weg en uiteindelijk was de tijd van Pedersen te snel. Roest finishte in 6.11,70, goed voor zilver.