Gemeente Maastricht gaat boekje te buiten bij onderzoek medewerkers

De gemeente Maastricht is haar boekje te buiten gegaan bij het onderzoeken van een lek. De rechten van medewerkers werden met voeten getreden, zo concludeert een advocatenkantoor dat onderzoek deed.

De kwestie draait om de samenvoeging van afdelingen van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen. Toen ambtenaren van de gemeente Maastricht daar kritiek op hadden vroeg wethouder Aarts tijdens een directievergadering of die ambtenaren niet ontslagen konden worden.

De notulen van die vergadering kwamen bij gemeenteambtenaar en CNV-kaderlid John Ramaekers terecht, hij speelde ze door naar de vakbond en de OR. "Ik zit 32 jaar in de medezeggenschap en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik schrok me rot", zegt hij tegen De Limburger. "Er stond een ontslagbedreiging in en ik denk: hier moet ik iets mee."

Nadat Ramaekers de notulen had verspreid startte de gemeente een onderzoek naar een vermeend lek uit de vergadering. In dat kader werden 41 mailboxen doorgelicht, ook van kaderleden van de vakbond. Dat gebeurde zonder aankondiging, iets wat niet mag. Ook werden drie medewerkers ondervraagd door een ingehuurd detectivebureau. Zij voelden zich daarmee overvallen. Later bleek dat er nergens in de notulen stond dat ze vertrouwelijk waren, een collega had ze daarom ten goede trouw doorgestuurd. 

Een advocatenkantoor deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar de gang van zaken. Zij concludeerden dat de gemeente te ver was gegaan. Het onderzoek zou vooringenomen zijn, te ruim van omvang en de gemeente was wettelijk verplicht te melden dat er mailboxen werden geopend.

Ook de actie van Ramaekers was rechtmatig:“Gezien de gespannen verhoudingen was het niet onbegrijpelijk dat zij meenden op deze signalen te moeten acteren", stelt het advocatenkantoor. "De OR heeft ook een taak bij het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer."

Wethouder Janssen, politiek verantwoordelijk voor het onderzoek, schreef de raad eerder dat wat hem betreft er nu gewerkt wordt aan het herstel van wederzijds vertrouwen. "Daar richt ik mijn energie op en daarover kan ik u zeggen dat ik stappen zet." 

Ramaekers is echter woest: "Het leek wel alsof ik in een kruising van Flikken Maastricht en House of Cards was beland", zei hij tegen Dagblad De Limburger. "Zoals de gemeente met de mensen van de vakbonden en de OR is omgegaan, is walgelijk."