Geroemde chef-kok John Halvemaan (69) overleden

De bekende Amsterdamse chef-kok John Halvemaan is gisterochtend overleden. Hij was al een poosje ziek, maar de afgelopen weken verslechterde zijn situatie, zo meldt AT5. 

'Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van een van onze oprichters en nestors van de Dutch Cuisine, John Halvemaan', is te lezen op de Facebook-pagina van restaurantvereniging Les Patron Cuisiniers. 'Meer dan een halve eeuw was John, die als chef volledig autodidact was, met zijn hartstochtelijke passie voor het vak, zijn tomeloze energie en zijn bereidheid om heilige huisjes omver te trappen en buiten de gebaande paden te treden, een voorbeeld, inspirator en leermeester voor drie generaties Patrons.'

Less is more
Klanten, medewerkers en collega's kennen Halvemaan als 'een zeer eigenwijze, eigengereide maar leuke man'. 'Less is more' was zo'n beetje zijn lijfspreuk. Hoe simpeler het gerecht, hoe beter. 'Niet teveel doen, van getuttel op het bord hield hij niet.'

Buitenveldert
Halvemaan runde samen met zijn vrouw Esther restaurant Auberge op het Leidseplein en daarna La Rive in het Amstel Hotel. Eind jaren 80 kregen ze hun eigen zaak aan de Van Leijenberghlaan in Buitenveldert, die vorig jaar september -omdat hij ziek was- is verkocht. Het moderne pand, ontworpen door de bekende architect Alexander Bodon (die van de oude RAI), lieten ze zelf bouwen en had een terras aan het water van het Gijsbrecht van Aemstelpark.

Michelinster
Bij alle zaken kregen ze een Michelinster, restaurant Halvemaan had er één van 1991 tot 1997. John Halvemaan had een groot aanzien onder zijn collega's, hij experimenteerde veel met gerechten uit Azië in de tijd dat in Nederland vrijwel alleen nog maar Frans werd gekookt. Nu wel anders, maar in zijn vroege jaren kookte hij altijd alles al vers, toen was dat bijzonder. In oktober 2016 won Halvemaan, als eerste Nederlander, de prestigieuze Johannes van Dam-prijs, vanwege zijn bijdrage aan de gastronomie in Nederland.

Bijzonder mens
Op 14 oktober 1991 richtte Halvemaan samen met andere topkoks als Toine Hermsen, Cees Helder en Paul Fagel Les Patron Cousiniers op: 'John was een heel bijzonder mens die met zijn geliefde echtgenote Esther zijn eigen restaurant bouwde en tot een groot succes maakte. Zowel op het bord als in zijn leven streefde deze ooit zeer fanatieke karateka naar harmonie. Ontspanning vond hij in tai chi en kunst, maar bovenal achter de kachel. We prijzen ons gelukkig hem zo lang in ons midden te mogen hebben gehad. Het was een eer, een voorrecht en een groot plezier tot dezelfde club te mogen behoren als John'.

Ziekte
In 2015 werd bij Halvemaan prostaatkanker ontdekt. 'U heeft een vorm van prostaatkanker die niet te opereren is. We weten dat u eraan doodgaat meneer. Maar wanneer? Dat weten we niet', hoorde Halvemaan van de oncoloog. In een interview met Het Parool een jaar later zei hij daarover: 'Ik zat bijna een uur in die kamer, alleen met dat nieuws. Dat was zo... Dat kun je je niet voorstellen dat gevoel. Dat is afschuwelijk.' John Halvemaan is 69 jaar geworden.