17-jarige Nederlander op dubieuze gronden vast in Spanje

De 17-jarige Charly T. zit al een halfjaar vast in een Spaanse jeugdgevangenis. De gronden waarop zijn dubieus te noemen, hij lijkt slachtoffer van nieuw beleid van de Spaanse regering. 

T. wordt verdacht van aanranding van twee Britse meisjes, van 12 en 14 jaar oud. Op een avond zouden de drie bij het zwembad de nodige glazen wodka hebben gedronken, volgens de meiden heeft T. stiekem wodka in hun cola gedaan. Maar T. zegt dat van tevoren was afgesproken dat hij de drank mee zou nemen en de dames de glazen. Tijdens die avond zou hij de meisjes hebben betast. Ook wordt hij er van verdacht zijn penis in de mond van een van de meisjes te hebben willen stoppen. Na afloop, dat zou volgens de Spaanse justitie 's ochtends om 10 uur zijn geweest, zou hij de dames hebben achtergelaten bij het zwembad. T. ontkent de betasting van de oudste niet, maar volgens hem is dat gebeurd met wederzijdse instemming. Familie van T. denkt dat de meisjes bij terugkomst op hun hotelkamer een smoesje nodig hadden om hun nachtelijke afwezigheid te verklaren bij hun ouders. Zij denken dat dit verhaal daar is ontstaan en een eigen leven is gaan leiden.

Het eerste probleem in de zaak is echter het bewijs. De zaak is volledig gebaseerd op de verklaringen van de Britse meisjes, die verklaringen zijn afgelegd toen de twee nog in staat van dronkenschap verkeerden. Andere getuigen zijn er niet. De broer van T., die hem die avond ophaalde bij het zwembad, zegt dat hij op dat moment niks vreemds heeft gezien. "Charly werd destijds door zijn broer opgehaald bij het zwembad, want we gingen terug naar Nederland", zei vader Marco daar al eerder over. "Hij zag hem heel normaal afscheid nemen van die meiden. Amicaal, geen tranen, geen stress. Zijn broer heeft daarover een verklaring willen afleggen bij de openbaar aanklager. Maar die wilde dat niet." Daarnaast is van belang dat op de lichamen van de meisjes geen sporen van agressie zijn aangetroffen. 

Daarnaast is het verhaal van de meisjes ook niet al te overtuigend. Zo zou T. op de grond hebben gelegen en zaten de dames volgens hun verklaring bovenop hem. Hoe kan er dan nog sprake zijn van dwang, vraagt kamp-Charly zich af. Op dit punt is tijdens het verhoor slecht doorgevraagd zeggen zij. Ook is de telefoon van Charly niet uitgelezen door de politie, terwijl hij zegt dat daarop te lezen is dat er vooraf afspraken zijn gemaakt over de drank. 

Naast het bewijs laat ook de Spaanse procesgang te wensen over, volgens de Nederlandse advocaat van T., Rachel Imamkhan, zijn er onder meer fouten gemaakt bij het vertalen tijdens politieverhoren. "Dan wordt bijvoorbeeld gezegd dat de fles wodka kapotging, maar vertaald wordt dat de fles werd leeggedronken", aldus Imamkhan. Bovendien zit T. vast in een omgeving waar alleen maar Spaans wordt gesproken, logisch maar wel erg beklemmend voor een minderjarige. 

De Nederlandse kinderombudsman Margrite Kalverboer, spreekt schande van de situatie. Volgens haar zijn de omstandigheden waaronder T. vastzit zeer slecht voor zijn ontwikkeling. Er is een internationaal verdrag dat het in dit soort situatie mogelijk maakt om verdachten tijdelijk, eventueel met flinke toezichtsmaatregelen, in vrijheid te stellen in hun thuisland. Maar Spanje weigert daaraan mee te werken ondanks verzoeken daartoe van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij beschouwen T. als vluchtgevaarlijk, een motivatie daarvoor ontbreekt. Evenals een reden waarom de maatregelen zoals die in Nederland mogelijk zijn, zoals een reisverbod en een meldplicht, niet afdoende zouden zijn.

De verdediging eist inmiddels dat de Nederlandse staat een vertrouwensadvocaat op de zaak zet. Dat is een advocaat die in opdracht van de Nederlandse regering onderzoekt of de lokale rechtsgang wel deugt. Een zwaar middel, zeker tegen een EU-land. Buitenlandse zaken onderzoekt inmiddels wel of dit middel moet worden ingezet. Maar het lijkt nog te vroeg, hoewel de eis van de aanklager bekend is, 4 jaar cel en 1 jaar ondertoezichtstelling, moet het feitelijke proces nog beginnen. Normaliter worden vertrouwensadvocaten pas ingezet als het proces is afgerond. 

Wat wel van belang is in dit kader is dat de regering van Spanje recentelijk heeft aangekondigde strenger te zullen gaan optreden tegen zedendelicten, dit na een reeks van protesten. Het thema is dan ook veel in de belangstelling in het land. Het heeft er de schijn van dat T. slachtoffer is geworden van die situatie.