Paris wereldkampioen super-G, Clarey eert overleden teamgenoot met zilver

Alpineskiër Dominik Paris heeft zich in het Zweedse Åre laten kronen tot wereldkampioen op de super-G. De 29-jarige Italiaan, dit jaar goed voor drie World Cup-zeges waaronder één op de super-G, bleek ondanks een slordig slotstuk de snelste op de lastige Zweedse piste.

Paris ging als derde naar beneden en zette de snelste tijd neer. De één na de ander maakte op het onderste deel vervolgens flink wat tijd goed, maar vooral halverwege verloor iedereen teveel op de Süd-Tiroler. Vincent Kriechmayr kwam een heel eind, maar de Oostenrijker strandde op 0,09 seconden. Diens landgenoot en olympisch kampioen Matthias Mayer was razendsnel onderweg, maar hij sprong te ver en miste zo een poortje.

Na Mayer was het de beurt aan Johan Clarey en de Franse veteraan maakte indruk. Helaas voor hem was hij langzaam op het onderste stuk - alleen Paris was langzamer van de serieuze kanshebbers - waardoor hij net als Kriechmayr op 0,09 seconden eindigde. Christof Innerhofer (+0,35), Adrien Theaux (+0,37) en Josef Ferstl (+0,39) haalden het podium vervolgens allemaal niet en dus was de wereldtitel voor Paris, met Clarey en Kriechmayr die beiden zilver kregen.

Voor de 38-jarige Clarey was het een bijzonder moment. De oudgediende, ondanks zijn zestien jaar in de World Cup nog maar goed voor vijf podiumplekken en geen enkele zege, was in het World Cup-circuit jarenlang de teamgenoot van David Poisson, die voorafgaand aan vorig seizoen tijdens een training in Canada om het leven kwam. Clarey eerde zijn maat door op zijn 38e - waarmee hij de oudste medaillewinnaar ooit is op het WK - eindelijk zijn eerste grote medaille te winnen.