Politie pakt 3 verdachten op voor creditcardfraude

Door een extra creditcard aan te vragen op naam van nietsvermoedende slachtoffers én deze te laten bezorgen bij een leegstaande woning, konden internetcriminelen duizenden euro’s buit maken. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft nu 3 verdachten aangehouden.

De drie verdachten – mannen van 22, 28 en 20 jaar uit Amsterdam – werden op 15, 22 en 29 januari aangehouden voor medeplichtigheid aan creditcard-phishing. Naar schatting maakten zij ruim €50.000 buit. De aanhoudingen zijn het resultaat van intensief recherchewerk door het cybercrimeteam Midden-Nederland. Tijdens een langlopend onderzoek konden de verdachten worden geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden, observaties en het nalopen van digitale sporen.

De zaak kwam aan het rollen nadat creditcardprovider ICS aangifte deed van phishing. De verdachten benaderden de klanten van ICS via een phishingmail. Op het moment dat een klant op een linkje in de mail klikte, werd hij of zij omgeleid naar een valse ICS website. Zo konden de internetcriminelen klantgegevens achterhalen. 

Vervolgens vroegen de daders op een échte ICS website een extra creditcard aan met de gegevens van de slachtoffers. De daders lieten de extra aangevraagde creditcard bezorgen in de brievenbus van een leegstaande woning en visten vervolgens de brievenbus leeg en gebruikten de creditcards van de slachtoffers voor het pinnen van hoge bedragen en het bestellen van dure goederen.

Eén verdachte is in vrijheid gesteld, de andere verblijven op dit moment in het huis van bewaring. De politie onderzoekt de zaak verder. Op hun website geven ze nog een aantal tips om phishing te voorkomen. 

Politie pakt 3 verdachten op voor creditcardfraude (Foto ter illustratie: Pixabay)
Politie pakt 3 verdachten op voor creditcardfraude (Foto ter illustratie: Pixabay)