Dubbelslag snowboarder Loginov op WK, big air afgelast

Snowboarder Dmitry Loginov heeft op het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Solitude een dubbelslag geslagen. De pas 19-jarige Rus won na de parallelreuzenslalom ook de parallelslalom.

Het was een volgns velen niet al te eerlijke dag in Solitude, net als tijdens de parallelreuzenslalom. De snowboarders gaan op de parallelonderdelen slechts één keer tegen elkaar naar beneden, waarbij de winnaar naar de volgende ronde gaat. Het is dus niet meer zo dat iedereen - zoals tot een aantal jaar geleden - zowel op de rode als de blauwe piste in actie komt en aangezien de blauwe piste overduidelijk sneller was, kon van een eerlijke competitie nauwelijks sprake zijn.

Loginov begon met winst op de Amerikaan Robert Burns, waarna de Oostenrijker Andreas Prommegger kansloos was. In de halve eindstrijd zag Loginov zijn landgenoot Dmitry Sarsembaev onderuit gaan, waarna hij in de finale tegenover Roland Fischnaller stond. De 38-jarige Italiaan, wereldkampioen in 2015 en al 22 jaar actief in de world Cup, profiteerde optimaal van de blauwe piste en klopte de Oostenrijker Lukas Mathies, de Bulgaar Radoslav Yankov en de Duitser Stefan Baumeister.

In de finale was het echter gedaan met Fischnaller, die zelfs op de blauwe piste niet opgewassen bleek tegen de furieus boardende Loginov. Fischnaller ging al snel onderuit en daarmee was het gedaan. Sarsembaev viel in de strijd om het brons en dus ging die eer naar Baumeister.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen liet Ramona Theresia Hofmeister zien dat je nooit op moet geven. De Duitse viel in de achtste finale, maar won - op de blauwe baan - alsnog van Nicole Baumgartner uit Zwitserland. Hofmeister viel in de kwartfinales opnieuw, maar won - wederom op blauw - alsnog van de Oostenrijkse Sabine Schöffmann. In de halve finale viel ze weer, maar dit keer liet de Oekraïnse Annamari Dancha zich niet meer verschalken en dus stond Dancha na zeges op Cheyenne Loch (Duitsland) en Aleksandra Krol (Polen) in de finale.

Julie Zogg uit Zwitserland klopte de Russische Natalia Soboleva, haar eigen landgenote Patrizia Kummer en de gevallen Russische Maria Valova, die zelf in de kwartfinales nog parallelreuzenslalomwereldkampioene Selina Jörg dankzij een val van de Duitse uitschakelde.

In de finale was Zogg een maat te groot voor Dancha, maar de Oekraïnse kon juichen: in 85 World Cup-wedstrijden kwam ze tot welgeteld één achtste plek, dus WK-zilver werd flink gevierd. Hofmeister viel in de kleine finale opnieuw...maar kwam wéér terug en pakte het brons. Michelle Dekker bleef steken in de kwalificaties.

Slecht nieuws was er voor de fans van het freestylesnowboarden. De big air zou dinsdagavond gehouden worden, maar dat kon door de hevige sneeuwval niet doorgaan. Verplaatsen was vanwege het verder drukke schema niet mogelijk en dus werd besloten het onderdeel helemaal te schrappen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)