CD Projekt RED geeft auteur The Witcher meer geld

Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft ermee ingestemd om auteur Andrzej Sapkowski meer geld te betalen. Sapkowski is de schrijver van The Witcher-boeken, waar de succesvolle gelijknamige games rijkelijk op gebaseerd zijn.

CD Project RED heeft in eerste instantie zo’n 8000 euro betaald voor de rechten van The Witcher. Sapkowski ging hier toentertijd mee akkoord, maar hij en zijn team advocaten kwam later met de verklaring dat dit alleen voor het eerste deel uit de gameserie zou zijn. Voor The Witcher 2, The Witcher 3 en alle DLC zou hij graag nog royalties ontvangen.

Sapkowski lijkt echter vooral zelf een inschattingsfout gemaakt te hebben toen de ontwikkelaar om de rechten kwam bedelen. Dit heeft hij in een interview met Eurogamer uit 2017 zelf toegegeven. "Ik was stom genoeg om ze de rechten te verkopen voor alles. Ze boden me een percentage aan van de winst. Ik heb toen gezegd dat dit niet nodig was omdat er geen winst zou zijn. Geef me het geld nu; alles. Ik geloofde niet in hun succes. Wie had dat kunnen voorzien? Ik niet."

Het is Sapkowski nu dan toch gelukt om wat geld los te krijgen. Dat hij dit krijgt is naar verluidt uit erkenning voor zijn werk, alsmede om de goede relatie tussen de schrijver en de uitgever in stand te houden. Sapkowski eiste afgelopen oktober nog 16,1 miljoen dollar. Hoewel het bedrag niet bekend is gemaakt, is de werkelijke afkoopsom waarschijnlijk een stuk lager.

The Witcher 3: Wild Hunt - Blood & Wine screens