Hijger veroordeeld tot celstraf vanwege jarenlang stalken

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 49-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, voor het jarenlang telefonisch stalken van 6 vrouwen en 1 man. Hij moet de slachtoffers bovendien schadevergoedingen betalen, variërend van 2.500 tot 5.000 euro.

De verdachte viel tussen januari 2010 en april 2018 6 vrouwen en 1 man structureel lastig. Hij belde de slachtoffers zeer frequent, soms dagelijks en zelfs ook ’s nachts en gebruikte in de meeste gevallen zeer agressief seksueel getinte teksten en maakte hijgende geluiden. De verdachte bekende dat hij de vrouwen stalkte en verklaarde zelfs dat het niet beperkt bleef tot deze personen. Over het stalken van de man zei hij twijfels te hebben omdat hij zich niet op mannen richtte. De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is dat hij de 6 vrouwen en de man stalkte en veroordeelt hem hiervoor. Overige slachtoffers heeft het Openbaar Ministerie niet op de tenlastelegging gezet, dus daarvoor kan de verdachte nu niet worden veroordeeld.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het handelen van de verdachte grote impact had op de slachtoffers. Zijn gedrag was niet alleen hinderlijk, maar riep bovendien grote gevoelens van angst en onveiligheid op. Ondanks dat de slachtoffers van telefoonnummer wisselden en dat zij de verdachte veelvuldig smeekten te stoppen met zijn terreur, ging hij gewoon door. Deze terreur verstoorde jarenlang het leven van de slachtoffers, hun partners en hun familieleden. Tijdens de behandeling van deze zaak verklaarde de verdachte dat hij daar geen moment bij had stilgestaan.

De rechtbank weegt in strafmatigende zin het advies van een psycholoog mee om de delicten in verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen. Er is namelijk sprake van een stoornis van de geestvermogens. De rechtbank vindt het belangrijk dat de verdachte na de celstraf niet onbehandeld terug in de maatschappij komt. Daarom legt de rechtbank een deels voorwaardelijke celstraf op en koppelt daaraan als bijzondere voorwaarde onder meer voortzetting van een reeds ingezette behandeling bij een zorgverlener. Ook krijgt hij een contactverbod met de slachtoffers. Daarnaast moet hij 5 slachtoffers een schadevergoeding betalen van ieder 5.000 euro en 2 slachtoffers een schadevergoeding van ieder 2.500 euro.