OM eist bij verstek 1 jaar cel voor chauffeur die overval verzon

12 maanden celstraf. Dat is wat de officier van het Landelijk Parket dinsdag voor de rechtbank in Zwolle eiste tegen een 30-jarige man die in 2016 zei dat hij in zijn vrachtwagen overvallen was en de lading was gestolen. Maar volgens de officier begon de man enkele dagen na de 'overval' zijn schulden af te betalen en blijkt er uit technisch onderzoek geen sprake van een echte overval.

De man zei in september 2016 op een industrieterrein in Utrecht gedwongen te zijn tot stoppen door een man met een vuurwapen. Daarna werd de vrachtwagen, met de chauffeur, gedwongen naar Lelystad te rijden. In de vrachtwagen lagen elektronicaproducten ter waarde van bijna een half miljoen euro. Al enkele dagen na de overval maakte een van die producten internetcontact, en wel in de toenmalige woonplaats van de chauffeur (Nieuwegein).

NFI
Uitgebreid onderzoek van het NFI wees uit dat het verhaal van de chauffeur niet kon kloppen. Er waren camerabeelden van een bedrijf in de buurt van de vermeende overval en daarop was niets bijzonders te zien, zeker geen tweede persoon met een vuurwapen. Bovendien was er geen dna-materiaal van iemand anders dan de chauffeur in de cabine gevonden.

De officier nam het de man bijzonder kwalijk dat hij als chauffeur meewerkte aan de verduistering van de goederen. De eigenaren van de lading werden financieel benadeeld, en het imago van zijn werkgever werd erdoor beschadigd, en bovendien raakte dat bedrijf opdrachten kwijt.

De zaak werd bij verstek behandeld, want de man is met de noorderzon vertrokken. De uitspraak volgt waarschijnlijk over 14 dagen.