Kansloze asielzoekers mogelijk opgevangen in leegstaande gevangenis

Op verzoek van de gemeente Rotterdam gaat de Rijksoverheid onderzoeken of kansloze asielzoekers kunnen worden opgevangen in leegstaande jeugdgevangenissen.

Het gaat specifiek om groepen asielzoekers die geen of weinig kans hebben om hier te mogen blijven. De gemeente Rotterdam pleit ervoor om die al in Ter Apel, bij het aanmeldcentrum, te scheiden van de reguliere vluchtelingenstroom.

In het azc in Beverwaard, gemeente Rotterdam, was de overlast zo erg dat burgemeester Aboutaleb verordonneert heeft dat de 'veiligelanders' niet meer welkom zijn. "De werkelijkheid is dat deze kleine groep verantwoordelijk is voor vechtpartijen en pogingen tot verkrachting. Ik heb de staatssecretaris geadviseerd ze op een veilige plek onder te brengen, op bestaande locaties.", zei hij destijds. Nu zegt hij dit: "Het liefst zou ik iedereen door elkaar laten krioelen, maar een groot deel van de incidenten is rechtstreeks te herleiden tot jonge mannen uit veilige landen. Vaak met een crimineel trackrecord in heel Europa. Die moeten we scheiden van de grote groep, van vrouwen en kinderen."

Nu wordt dus onderzocht of het mogelijk is om de betreffende asielzoekers op te vangen in leegstaande jeugdgevangenissen, daarvan zijn er meerdere in het land. Hoewel het opsluiten van asielzoekers niet toegestaan is zijn er in dergelijke gebouwen wel voorzieningen aanwezig om het toezicht flink op te voeren. 

Een woordvoerder van staatssecretaris Harbers erkent dat deze optie wordt bekeken. "Dit is een van de mogelijkheden die we bekijken om de problematiek rond overlastgevende asielzoekers aan te pakken. We snappen dat burgemeesters hier een oplossing voor willen hebben."