VS pakt studenten nepuniversiteit op

De Amerikaanse autoriteiten hebben 130 studenten gearresteerd op verdenking van immigratiefraude. Ze stonden ingeschreven aan de zogenaamde University of Farmington, die door undercoveragenten was opgezet. India, waar bijna alle studenten vandaan komen, heeft protest aangetekend. De aanklagers stellen echter dat de studenten wisten dat het om een nepinstituut ging.

De University of Farmington werd in 2015 opgezet met het doel om zogeheten pay-to-stay immigratiefraude te ontmaskeren. Er kwam een website met aanmeldinfo en afbeeldingen van studenten in lesruimtes en relaxend op de campus, wat stockfoto's bleken te zijn. Het instituut had ook een nep-Facebookpagina inclusief evenementenkalender, aldus de BBC.

Het universiteitsgebouw werd gevestigd op een bedrijvenpark in een buitenwijk van Detroit, en volgens rechtbankdocumenten waren alle medewerkers undercoveragenten. Volgens de aanklacht worden dergelijke instituten misbruikt om te frauderen door studenten legaal het land in te loodsen, met als doel ze langer te laten blijven dan hun studentenvisa toestaan. De studenten zouden hebben geweten dat het hier om zo'n constructie ging, en dat deze illegaal zijn.

Er werden ook acht recruiters gearresteerd die de studenten zouden hebben binnengehaald. Zij worden verdacht van samenzwering om visumfraude te plegen en illegalen onderdak te bieden voor winst. India heeft bij de Amerikaanse ambassade in New Delhi officieel protest aangetekend. Het land stelt dat de studenten erin zijn geluisd.

Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse undercoveragenten een nepuniversiteit opzetten. Dat gebeurde eerder met de zogenaamde University of Northern New Jersey. Destijds, in 2016, werden 21 mensen opgepakt. Maar dat er nu ook studenten zijn gearresteerd is wel nieuw.