BREIN: 'Mogelijk ook illegale downloaders aanpakken'

Tim Kuik (u kent hem nog wel, het brein achter BREIN) stelt in een interview met de nerds van Met Nerds Om Tafel, dat het niet geheel ondenkbaar is dat behalve uploaders, in de toekomst ook downloaders van auteursrechtelijk beschermde content worden aangepakt. Dat meldt Tweakers. Hij zegt er wel bij dat hij daar z'n twijfels over heeft. Op een ander moment geeft Kuik toe dat het doel van Brein niet zozeer het volledig uitroeien van illegaal downloaden is, maar om 'te voorkomen dat het hek van de dam raakt en iedere Nederlander aan de torrents gaat.'

Tijdens het interview wordt ook aangehaald dat sommige tv-series in Nederland slechts via één kanaal beschikbaar zijn en daarom relatief duur zijn om te kijken. Als voorbeeld wordt het populaire Games of Thrones genoemd. Wil je dat in Nederland legaal kijken dan ben je verplicht om een Ziggo abonnement te nemen. Het goedkoopste abonnement is 18,70 euro. Echter, om GoT te kunnen kijken moet je het aanvullende HBO-pakket afnemen. Nog eens 14,95 euro per maand. 

Dat komt neer op 33,65 euro per maand, minimaal. Tim Kuik noemt dit in het interview een "bijzonder vreemde situatie". Hij zegt er echter meteen achteraan dat Ziggo daar op aangesproken moet worden en niet BREIN. 

Voor als je bijna twee uur lang niets te doen hebt, hieronder kun je de bewuste podcast terugluisteren.