Rusland wereldkampioen bandy, Nederland degradeert

Voor het tweede jaar op rij en voor de zesde keer in de laatste zeven jaar heeft Rusland zich gekroond tot wereldkampioen bandy, de voorloper van het ijs- en veldhockey. Rivaal Zweden, op Finland in 2003 na het enige andere land dat ooit een van de 39 WK's won, werd in eigen huis na verlenging verslagen.

Beide landen wonnen in de groepsfase met 22-1 van Kazachstan, waarna Zweden in de halve finale nog eens met 20-1 van de Kazachen won. Rusland klopte Finland met 6-2 en de Finnen wonnen brons door Kazachstan met 8-2 te verslaan. In de finale in Vänersborg kwam Zweden op 4-2 en 5-3, maar het was niet genoeg: Yury Vikulin werkte in de laatste minuut de 5-5 binnen.

Er was dus verlenging nodig om de wereldtitel te beslissen en daarin schoot Almaz Mirgazov de Russen naar de wereldtitel: 6-5. Nederland verloor in de groepsfase van Duitsland (10-13), de VS (2-13) en Noorwegen (0-14), waarna de Duitsers in de strijd om de zevende plek met 6-12 te sterk waren, na een prima begin van Nederland. Oranje eindigde zo als achtste en moet volgend jaar in de B-divisie in actie komen.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)