Van der Poel pakt wereldtitel veldrijden

Mathieu van der Poel is wereldkampioen veldrijden geworden. In de Deense havenplaats Bogense maakte hij zijn favorietenrol waar en kwam na 12 ronden solo over de finish. Voor de Nederlander is dit de tweede wereldtitel bij de elite in zijn carrière.

Na de start vormde zich een kopgroep met naast Van der Poel ook de landgenoten Lars van der Haar en Corné van Kessel, verder de Belgen Wout van Aert, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Laurens Sweeck en de Spanjaard Felipe Orts Lloret.

Mede door ploegenspel bleef de groep in de openingsfase bij elkaar. In de derde ronde maakte Aerts een foutje waardoor Van der Poel alleen weg kon rijden. De Nederlander pakte een voorsprong van een kleine zes seconden, alleen drievoudig wereldkampioen Van Aert slaagde erin om terug te keren aan de kop. Door een foutje van de Belg op een schuine kant kon Van der Poel opnieuw wegrijden en aan een lange solo beginnen. Regerend Belgisch kampioen Aerts maakte een ronde voor het einde de aansluiting bij zijn landgenoot Van Aert.

Na zeventig minuten wedstrijd kwam de 24-jarige Van der Poel solo over de finish. De strijd voor de tweede plaats werd in de laatste ronde beslist toen Aerts na een afdaling onderuit ging. Van Aert kwam op zestien seconden achterstand als tweede over de finish. De onfortuinlijke Aerts volgde op tien seconden als derde.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Lars van der Haar (NED)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Marcel Meisen (DUI)
9. Jens Adams (BEL)
10. Gianni Vermeersch (BEL)

Van der Poel pakt wereldtitel veldrijden (Pro Shots / Action Images)
Van der Poel pakt wereldtitel veldrijden (Pro Shots / Action Images)