Uitslag Ajax - VVV-Venlo

Ajax heeft zich zaterdagavond hersteld van de nederlaag tegen Feyenoord van vorige week. De nummer twee van de Eredivisie had geen enkele moeite met VVV-Venlo en won met 6-0 in de Johan Cruijff ArenA. Daardoor komt Ajax op twee punten van PSV, dat zondag thuis aantreedt tegen Fortuna Sittard. De doelpunten werden gemaakt door Hakim Ziyech, Kasper Dolberg, Dusan Tadic, David Neres, Klaas-Jan Huntelaar en Donny van de Beek.

De jarige Erik ten Hag had weer de beschikking over linksback Nicolás Tagliafico, die de afgelopen twee wedstrijden moest laten schieten vanwege blessureleed. Hij verving Lisandro Magallán in de basisopstelling. De geblesseerde Noussair Mazraoui werd op de rechtsbackpositie afgelost door Rasmus Kristensen. Verder speelde Ajax met dezelfde namen als in de verloren Klassieker tegen Feyenoord. VVV had nog nooit gewonnen in Amsterdam en die statistiek bleef onveranderd, maar groots was het spel van de thuisploeg niet.

Bij rust leidde Ajax met 1-0. Na 34 minuten legde Ziyech aan voor een vrije trap vanaf circa 23 meter en hij krulde de bal op fraaie wijze achter Lars Unnerstall. Ajax had de overhand, zonder veel kansen te creëren. In de elfde minuut probeerde Dolberg de bal achter het standbeen langs in het doel te krijgen; na zestien minuten schoot Ziyech van afstand naast. Op slag van rust keerde Unnerstall een van richting veranderd schot van Donny van de Beek op verdienstelijke wijze. VVV kwam er af en toe dreigend uit in de counter, maar wist niet te profiteren van de ruimte die het soms kreeg van Ajax.

Na rust trok VVV zich terug als Ajax aan de bal was; de bezoekers namen nog geen risico in de zoektocht naar de gelijkmaker. Toch wist Ajax er opnieuw doorheen te prikken: na geblokte schoten van Daley Blind en Ziyech legde Van de Beek de bal panklaar voor Kasper Dolberg, die knap aannam en op fraaie wijze afrondde. Aan de overzijde werd André Onana na 56 minuten door Patrick Joosten voor het eerst aan het werk gezet, terwijl Unnerstall een schot van Ziyech keerde. Na een klein uur was het Tadic die er 3-0 van maakte in een rebound, na een door Unnerstall gepareerd schot van Kristensen.

Ajax had geen kind aan VVV en ging op zoek naar meer doelpunten. Toch bleef het aantal kansen op de 4-0 beperkt. Unnerstall moest zich strekken na een bekeken schot van Tadic. Negen minuten voor tijd werd Huntelaar binnen de lijnen gebracht en de spits opende de jacht op zijn honderdste doelpunt in de Eredivisie voor Ajax. Daarvoor zou hij tweemaal moeten scoren. Zes minuten voor tijd was het echter Neres die van dichtbij uit de draai voor het vierde doelpunt zorgde, waarna de Braziliaan de 5-0 van Huntelaar voorbereidde en de spits gretig oogde om zijn honderdste te maken. De 6-0 kwam desondanks op naam van Van de Beek, die vanbinnen het strafschopgebied prachtig raak krulde in de bovenhoek.

Frenkie de Jong (L) en Patrick Joosten (R). (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)