Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

In een bizarre slotfase heeft sc Heerenveen zaterdagavond een punt gepakt op bezoek bij Vitesse. De Arnhemmers leken op een 3-1 voorsprong te komen in de blessuretijd, maar een treffer van Martin Ödegaard werd afgekeurd na tussenkomst van de VAR en in plaats daarvan kreeg Heerenveen een penalty voor een overtreding die aan de aanval voorafging. Sam Lammers benutte de buitenkans en bepaalde de eindstand op 2-2.

Bij Heerenveen had Kik Pierie een basisplaats, wat betekende dat de verdediger van 18 jaar en 197 dagen zijn vijftigste Eredivisie-wedstrijd speelde. Hij loste Giorgios Samaras af als jongste speler van sc Heerenveen met vijftig optredens achter zijn naam (19 jaar en 259 dagen in 2004); in de gehele Eredivisie presteerden alleen Arnold Bruggink en Frans Bouwmeester dat op jongere leeftijd. De meest opvallende naam in de opstelling van Heerenveen was echter basisdebutant Jizz Hornkamp, terwijl aanwinst Dennis Johnsen op de bank begon.

Al in de tweede minuut waren de Friezen dicht bij het openingsdoelpunt: Mitchell van Bergen vergat van dichtbij af te drukken en doelman Eduardo haalde de bal van de lijn. Na een klein kwartier was het toch raak: Michel Vlap werd op de helft van Vitesse gevonden door Nemanja Mihajlovic, kreeg veel te veel ruimte van de thuisploeg en haalde van afstand doeltreffend uit: 0-1. Het was alweer zijn negende doelpunt van het seizoen. Heerenveen kon echter maar tien minuten genieten van de voorsprong. Nadat Oussama Darfalou opdook bij de eerste paal en op de lat schoot, was de rebound voor Mukhtar Ali: 1-1.

Vitesse werd daarmee de dertiende club die duizend thuisdoelpunten maakte in de Eredivisie. Het was het eerste echt gevaarlijke moment van de Arnhemmers, die zichtbaar beter speelden na de gelijkmaker. Achterin gaf de ploeg van Leonid Slutsky minder ruimte weg en aan de rechterkant zorgden Ödegaard en Vyacheslav Karavaev voor veel dreiging. Desondanks bleef het voor rust 1-1 en na de onderbreking kwam Vitesse goed weg: een voorzet van Van Bergen belandde via Ali op de paal. Na een klein uur wist de thuisploeg de comeback toch te completeren. Bryan Linssen volleerde een afgeslagen voorzet knap raak met rechts, nadat de bal via-via voor zijn voeten viel schuin voor het doel.

Elf minuten voor tijd was Vlap dicht bij de gelijkmaker, toen hij vanaf de rand van het strafschopgebied de verre hoek uitzocht, maar Eduardo keerde zijn geplaatste schot. Aan de overzijde voorkwam Warner Hahn dat Linssen het duel in het slot gooide. Een minuut voor tijd leek Ödegaard dat alsnog te doen, maar zijn treffer tegen zijn oude club werd afgekeurd vanwege een daaraan voorafgaande overtreding in het strafschopgebied van Vitesse. Daardoor kreeg Heerenveen een strafschop, die diep in de blessuretijd werd benut door Sam Lammers: 2-2. Zodoende blijft Heerenveen elfde staan en Vitesse vijfde.