Tottenham stijgt dankzij reddende engel Son naar tweede plek

Tottenham Hotspur is er zaterdagmiddag op het nippertje in geslaagd om een overwinning te boeken tegen Newcastle United. The Spurs leken op Wembley lange tijd genoegen te moeten nemen met een doelpuntloos gelijkspel, maar Heung-Min Son besliste in de slotfase anders. Zijn schot bleek Newcastle-goalie Martin Dubravka te machtig en de bezoekers wisten de 1-0 nederlaag daarna niet meer af te wenden. Tottenham stijgt door de zege over Manchester City heen naar de tweede plek, al komt de regerend landskampioen zondag nog wel in actie tegen Arsenal.

Mauricio Pochettino koos ervoor om Fernando Llorente in eerste instantie op de bank te houden en met spelers als Erik Lamela, de weer teruggekeerde Son en Lucas Moura in de aanval te beginnen. Laatstgenoemde kreeg na dik een kwartier spelen de eerste goede mogelijkheid van de wedstrijd, maar de Braziliaan knikte de bal helemaal vrijstaand naast het doel van Dubravka. Net als Manchester City eerder deze week al ervoer, ontdekte Tottenham in de eerste helft echter dat het niet eenvoudig is om een bres te slaan in de verdediging van the Magpies .

De compact verdedigende ploeg van trainer Rafael Benítez hoefde in het restant van de eerste helft enkel een kopbal op de lat van Lamela toe te staan en de bezoekers kwamen vlak na rust via hun eerste echte mogelijkheid van het duel zelfs bijna op voorsprong. Doordat een kopbal van José Salomón Rondón echter op de paal belandde kwam Tottenham met de schrik vrij en kon het weer op zoek gaan naar de openingstreffer. Met nog een halfuur te gaan bracht Pochettino Llorente toch in de ploeg en met de Spanjaard koud in het veld was het bijna 1-0 voor de thuisploeg.

Een knappe poging van Christian Eriksen werd echter van de lijn gehaald, waarna het ook aan de overkant bijna raak was. Hugo Lloris voorkwam met een fraaie zweefduik op zijn beurt dat Ayoze Pérez de bezoekers op voorsprong zette en de twee ploegen gingen met een gelijke stand de slotfase in. Op een moment dat de frustratie bij de thuisploeg zienderogen toe begon te nemen nam Son daarop het heft in handen: hij mocht met nog dik vijf minuten te gaan van buiten de zestien uithalen en zijn schot stuiterde na slecht ingrijpen van Dubravka in het doel. De slotfase van het duel maakte de Zuid-Koreaan vervolgens niet meer mee aangezien hij in de slotminuut werd vervangen door Eric Dier.