'Brexit zuigt maar we willen het toch'

De 73-jarige Geoffrey Chesters slaat al maanden blikvoer in met het oog op een mogelijke no-deal Brexit. "De Leave-campagne heeft tegen ons gelogen", zegt hij tegen The Guardian. Niettemin vinden hij en anderen uit het Noord-Engelse Crewe het toch de moeite waard ook al maakt de Brexit ze armer. Chesters stemde Leave enkel vanwege immigratie.

Het kiesdistrict Crewe & Nantwich is in handen van Labour, en Lagerhuislid Laura Smith was dinsdag een van de Labour-parlementsleden die, tegen de partijlijn in, tegen het amendement van Yvette Cooper stemde. Dat had de Brexit, gepland voor eind maart, uit moeten stellen indien premier Theresa Mays exitdeal eind februari nog steeds niet is goedgekeurd.

In het kiesdistrict stemde zestig procent Leave maar Smith niet. Bij de vervroegde verkiezingen van 2017, die waarbij May haar meerderheid vergokte, besloot Smith zich vierkant achter de uitslag van het Brexitreferendum te scharen. Ze sprak voor de stemming van dinsdag met kiezers. "Veel mensen zagen het amendement als een poging om de Brexit te frustreren", zegt ze.

Financiële crisis
De gepensioneerde Chesters wijst naar een boek dat hij aan het lezen is. Dat ligt open bij het hoofdstuk: Hoe je nog rijker kunt worden als alles de mist ingaat; het boek gaat over het overleven van een financiële crisis. "Dat is wat eraan komt", zegt Chesters, "maar het is het waard als het Verenigd Koninkrijk weer controle krijgt over immigratie. Er komen er teveel en ik wil dat het stopt."

De Leave-campagne heeft gelogen, zegt Chesters. "Ze hebben ons de feiten niet verteld, zaken verzwegen en ons bullshit wijsgemaakt. We hebben gestemd vanwege immigratie zonder te beseffen hoe arm we gaan worden. Het wordt verschrikkelijk maar we willen het toch, vanwege immigratie."

Dat sentiment hoort een Iraakse Koerd verderop bij de kapper de laatste tijd ook geregeld. "Ik was laatst in een bar, en twee aangeschoten Engelsen zeiden, 'We gaan de EU uit en daarna gaan we jou wegsturen.' Ik zei, 'Maar ik ben Brits staatsburger.' Dat ben ik al 20 jaar na uit Irak te zijn gevlucht. Maar ze zeiden, 'Maakt ons niet uit, je hebt een donkere huidskleur.' Dat soort dingen wordt ook tegen mijn dochter van 11 gezegd."

Volkstelling
Volgens een volkstelling uit 2011 is 17 procent van de bevolking van Crewe in het buitenland geboren, met 11 procent uit Oost-Europa, Malta en Cyprus.

De 28-jarige Cypriotische Shermin Hassan woont pas sinds kort in Crewe. Daarvoor zat ze in Londen waar het volgens haar lastiger te begrijpen was waarom mensen moeite hebben met immigratie. "Maar hier komen heeft geestverruimend gewerkt. Er is minder werk en wat er wel is betaalt slecht." Haar vriendin Kyan Adams werkt in een magazijn met Roemenen en Polen. "Daarvoor in de supermarkt maar die konden me maar 12 uur per week garanderen met de rest op oproepbasis."

De 59-jarige Margaret zit bij de juwelier en is ontzet over het vooruitzicht van een no-deal Brexit. Ze snapt dan ook niet dat het amendement van Cooper werd weggestemd. "De mensen die het al niet breed hebben worden het hardst geraakt door een no-deal. Die lui in de regering die geen deal willen, kennen die kant van het leven helemaal niet. Ik snap best dat het referendum gerespecteerd moet worden, maar hoe kan het nou goed zijn om dat op een manier te doen die arme mensen raakt?"