Zitskiër Kampschreur schrijft geschiedenis met 7e én 8e wereldtitel

Zitskiër Jeroen Kampschreur zit behoorlijk lekker in z'n vel. De 19-jarige Nederlander heeft op het WK paraskiën in het Italiaanse Sella Nevea na de slalom, reuzenslalom en afdaling donderdag ook de supercombinatie én super-G gewonnen.

De dag begon met de super-G, wat telde als individueel onderdeel en als eerste run van de supercombinatie. De tiener liet gelijk zien de beste te zijn: hij was meer dan drie seconden sneller dan wie dan ook en dus was de zevende wereldtitel alvast een feit.

De Noor Jesper Pedersen was in de slalom 's middags weliswaar een kleine seconde sneller, het was bij lange na niet genoeg om Kampschreur te kloppen. Met 2,20 seconden voorsprong won de jonge Nederlander alweer zijn achtste wereldtitel, nadat hij in 2017 in Tarvisio ook al drie keer goud pakte. Vorig jaar werd hij paralympisch kampioen op de supercombinatie.

De prestatie van Kampschreur is uniek: nooit eerder won iemand bij de mannen vijf wereldtitels op één WK, bij de vrouwen slaagde alleen de Française Marie Bochet daarin - zij deed dat deze maand zelfs voor de derde keer.

De gouden slalomrun van Kampschreur op de supercombinatie (Bron: YouTube)