'Klanten van 14-jarig meisje mogen de cel in'

Weet wie je date. Dat was de harde les die vijf mannen vandaag leerden in de Haagse rechtbank. In 2016 en 2017 hadden zij betaalde seksdates met een destijds 14/15-jarig meisje. Ze had hen verteld dat ze meerderjarig was. En zij hadden niet de moeite genomen dat zelf te checken. Wat het OM betreft, hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan een pedoseksueel misdrijf. De officier van justitie eiste celstraffen tot 24 maanden tegen hen.

Het meisje was in de prostitutie gedwongen door een 19-jarige ‘loverboy’. De twee legden in het voorjaar van 2016 voor het eerst contact via een datingapp. In het begin verliep dat vriendschappelijk, maar na een aantal ontmoetingen wilde de jongen seks met het minderjarige meisje. Omdat hij haar in zijn auto naar een plek had gereden die zij niet kende, durfde zij niet te weigeren. Dat was het begin van alle ellende. Want niet alleen dwong hij haar tot seks, hij maakte er ook een filmpje van. En met dat filmpje chanteerde hij haar.

Zo dwong hij haar weer tot betaalde seks met andere mannen. Op deze manier moest zij elke maand honderden euro’s voor hem bij elkaar schrapen. Omdat ze overdag naar school ging, klom ze soms midden in de nacht uit het raam van de ouderlijke woning om met wildvreemden seks te hebben, vaak in hun auto.

'Zonder vraag, geen aanbod'
Uiteindelijk kwam de zaak aan het rollen omdat het meisje ten einde raad en op advies van de kindertelefoon naar een vertrouwenspersoon van school stapte. In februari 2018 werd de ‘loverboy’ veroordeeld tot vijf jaar cel.

Maar ‘zonder vraag, geen aanbod’, zo stelde de officier van justitie vandaag voor de rechter. Daarom heeft het OM vijf klanten van het meisje voor de rechter gedaagd wegens betaalde seks met een minderjarige.

Kop in het zand
Eén van hen, een 39-jarige Hagenaar, hoorde 24 maanden cel tegen zich eisen. Hij had ten minste vijf keer seks met de 15-jarige. Voor deze zogeheten ‘cardates’ pikte hij haar op bij haar middelbare school. Volgens het OM was het daarmee glashelder dat het meisje minderjarig was. De man had daarmee ook alle reden om naar haar identiteitsbewijs te vragen, maar dat niet gedaan. “Verdachte heeft bewust zijn kop in het zand gestoken”, zo vond de officier van justitie. “Er is hier maar één slachtoffer en dat is het meisje.”

Tegen een andere klant, eveneens een 39-jarige Hagenaar, eiste de officier vijftien maanden cel. Volgens de officier kan worden bewezen dat hij ten minste twee keer betaalde seks had met het meisje in de tandartsenpraktijk waar hij werkte. Een 48-jarige Hagenaar hoorde een eis van achttien maanden cel voor drie keer betaalde seks, een 47-jarige Hagenaar een eis van vijftien maanden cel voor twee keer betaalde seks en een 37-jarige Vlaardinger negen maanden cel voor één keer betaalde seks.

Mooie verhalen
Alle mannen bekenden de seks, maar verweerden zich door te stellen dat zij niet wisten dat het meisje zo jong was. Alleen, zo stelde de officier van justitie, dat doet er voor de wet helemaal niet toe. Seks met iemand onder de zestien is altijd strafbaar. Hetzelfde geldt voor betaalde seks onder de achttien. Heb je als man (betaalde) seks met een jonge vrouw, dan moet je dus zelf de leeftijd checken en niet afgaan op mooie verhalen. Doe je dat niet, dan loop je het risico op strafrechtelijke vervolging.

De officier van justitie benadrukte ook de omvang van het probleem. “Seksuele uitbuiting maakt in Nederland jaarlijks bijna drieduizend slachtoffers. En bijna de helft daarvan bestaat uit minderjarigen. Vandaar een verscherpte aanpak om klanten ervan te doordringen dat zij zich schuldig maken aan een pedoseksueel misdrijf. Het bezoeken van een minderjarige prostituee is géén risicoloze aangelegenheid!”

Taakstraf niet passend
Op een seks met een minderjarige staat een maximale straf van acht jaar cel. Wat het OM betreft, krijgen de ‘klanten’ van het meisje dan ook een forse celstraf en geen taakstraf. “Anders zal de plicht om de leeftijd te checken nooit serieus worden genomen. Als de sanctie niet hoger is dan een aantal vrije dagen schoffelen, zal lust het blijven winnen van het verstand”, aldus de officier van justitie..

De uitspraak is over twee weken.