'Zorgwekkend dat 15-jarige al zo jong geradicaliseerd is'

Gedurende een lange tijd heeft een nu 16-jarige verdachte opruiende filmpjes en afbeeldingen gedeeld met de volgers van zijn Telegram kanaal ‘Islam4Holland’. De inhoud van de gedeelde filmpjes en afbeeldingen is volgens het Openbaar Ministerie gewelddadig, verheerlijkt de strijd van IS en zet aan tot haat en geweld. Dat bleek bij de kinderrechter in Amsterdam bij de inhoudelijke behandeling van de stafzaak tegen de 16-jarige jongen.

Naar de 16-jarige jongen uit Amsterdam was begin 2017 al onderzoek gedaan op basis van twee ambtsberichten van de AIVD. Dit onderzoek heeft niet tot strafrechtelijk ingrijpen geleid, maar verdachte is in een hulpverleningstraject terecht gekomen. In september 2017 kwam hij weer in beeld toen hij samen met twee andere mannen afwijkend gedrag vertoonde op Amsterdam Centraal Station. Zij waren daar kennelijk zonder duidelijk doel aanwezig. Een van de mannen bleek in België een poging te hebben ondernomen uit te reizen richting het strijdgebied in Syrië/Irak.

Maker en beheerder

In november 2017 volgde een derde ambtsbericht van de AIVD. De toen 15-jarige verdachte zou een kanaal op social media beheren waarop afbeeldingen, geschriften en video’s werden gedeeld waarin opgeroepen werd tot gewelddadig optreden tegen het gezag en de verheerlijking van IS. De politie stelde in het strafrechtelijk onderzoek vast dat de jongen de maker en beheerder is van het kanaal. Dit heeft hij ook bekend.

Propaganda

De officieren van justitie zijn van mening dat de jongen een aanmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het uitdragen van de Islamitische Staat (IS). “Aan opruiing is vooral kwalijk dat kwetsbare en beïnvloedbare jongeren gaan kiezen voor de gewelddadige jihad, die als heroïsch wordt neergezet. Nu verdachte deze filmpjes heeft gedeeld en heeft geprobeerd deze filmpjes onder de aandacht te brengen bij een zo groot mogelijke groep gelijkgestemden, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de propagandamachine van IS.”

Zorgwekkend

Zeer zorgwekkend noemen de officieren van justitie het feit dat de 16-jarige jongen op zo’n jonge leeftijd al zo geradicaliseerd is. “Het is niet de geloofsovertuiging van verdachte die vandaag ter discussie staat, maar wel de wijze waarop in uitingen van verdachte de gewelddadige ideologie van terreurgroepen werd uitgedragen”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir.

Eis: 9 maanden voorwaardelijk

Hoewel de ernst van de feiten tot een lange onvoorwaardelijke jeugddetentie zou moeten leiden, en dat heeft het OM ook ernstig overwogen te eisen, ziet het OM hier vanaf vanwege de zeer jeugdige leeftijd van de verdachte. Een forse voorwaardelijke jeugddetentie, conform advies van deskundigen, vinden de officieren van justitie wel noodzakelijk en daarom eisen zij jeugddetentie voor de duur van 76 dagen met aftrek voorarrest en voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van 9 maanden met een proeftijd van 2 jaar en daaraan gekoppeld diverse bijzondere voorwaarden.