Team NL pakt alsnog zilver Motocross of Nations na diskwalificatie Italië

Het Nederlandse team in Motocross of Nations heeft na een kleine drie maanden alsnog de zilveren plak binnengesleept nadat Italië is gediskwalificeerd. Naar nu blijkt voldeed de benzine van een van de crossers van het Zuid-Europese team niet aan de reglementen. Dit maakte MXGP-promotor Youthstream dinsdag bekend.

Bij de afsluitende landenwedstrijd van het MXGP-wereldkampioenschap Motocross of Nations behaalden Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff afgelopen oktober in de Verenigde Staten de derde podiumplaats als Team NL. Helaas raakte hun teamgenoot, de Zuid-Afrikaans-Nederlandse Calvin Vlaanderen, geblesseerd tijdens de eerste race waardoor met één man minder de kans op een podiumplaats voor Oranje verkeken leek. Herlings en Coldenhoff bewezen echter het tegendeel met hun magnifieke manches.

Overkoepelende organisatie FIM nam tijdens het grootse evenement van verschillende coureurs benzine-samples af. Deze proefjes zijn inmiddels gecontroleerd en na uitvoerig onderzoek is gebleken dat de brandstof van Team Italië-rijder Michele Cervellin niet voldeed aan de reglementen. Youthstream liet dit dinsdag in een verklaring weten: “Tijdens de brandstoftests van Nr. 20 Michele Cervellin is een non-conformiteit geconstateerd ten opzichte van Art. 63.01.2 van de 2018-1 FIM Technische Reglementen Motocross betreffende de eigenschappen van loodvrije brandstof.” Als gevolg is het gehele Italiaanse team gediskwalificeerd. Zij hebben hiertegen geen beroep aangetekend.

MXoN vindt op 28 en 29 september 2019 in Assen plaats.