Dubbelslag voor Alaphilippe in San Juan, toptalent Evenepoel derde

Julian Alaphilippe heeft na de tweede rit ook de derde etappe in de Vuelta a San Juan gewonnen. Ditmaal was de 26-jarige Fransman van Deceuninck - Quick Step de beste in een tijdrit van twaalf kilometer. Hij is ook de nieuwe leider in de Argentijnse rittenkoers.

Tom Bohli had lang de beste tussentijd staan in de tijdrit over twaalf kilometer in Pocito. Felix Großschartner was de eerste die onder de tijd van de Zwitser ging, maar lang kon de renner van BORA-hansgrohe niet genieten van zijn toptijd. 

Remco Evenepoel klokte bij het tussenpunt veruit de snelste toptijd. Het pas 19-jarige Belgische toptalent van Deceuninck - Quick Step was na zes kilometer ruim sneller dan Großschartner en hield aan de finish vier seconden voorsprong vast. Met nog tien renners aan de start leek een overwinning erin te zetten voor de wereldkampioen bij de junioren, maar Valerio Conti ging net onder de tijd van Evenepoel na een sterk slotdeel. 

Toch ging de dagzege naar Deceuninck - Quick Step. Alaphilippe, die maandag al de tweede etappe had gewonnen, was ook dinsdag de beste in de tijdrit. Bij het tussenpunt halverwege had de Fransman nog een achterstand van tien seconden op Evenepoel, die de snelste tussentijd had staan. Alaphilippe had duidelijk beter ingedeeld en pakte in het tweede deel zoveel terug en won uiteindelijk met twaalf seconden de tijdrit. Door de zege is hij ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Daarin heeft Alaphilippe achttien seconden voorsprong op Fernando Gaviria, die zondag de eerste etappe had gewonnen.