Coalitie is het eens over kinderpardon

Na dagen van onderhandelen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een akkoord bereikt over het kinderpardon. Details zijn nog niet bekend.

Dat komt omdat eerst de Kamerfracties van alle coalitiepartijen nog akkoord moeten gaan met de afspraken. 

De afgelopen dagen was er een crisissfeer in het kabinet, het CDA draaide op het onderwerp van het kinderpardon. Daardoor kwam de VVD ineens alleen te staan in haar mening dat het kinderpardon niet aangepast moet worden. De ChristenUnie zette de zaken vervolgens op scherp door een uitzetstop te eisen voor gevallen die mogelijk onder een toekomstige beleidswijziging gaan vallen.

Bronnen melden aan de NOS dat er een ruime regeling komt voor bestaande gevallen. In de toekomst wordt de kinderpardonregeling mogelijk afgeschaft, een vurige wens van de VVD.

Ook wordt de discretionaire bevoegdheid weggehaald bij de staatssecretaris, mogelijk wordt hij verschoven naar een hoge ambtenaar of een commissie.

Update 23.57 uur
In het kort verandert er het volgende. Kinderen worden opnieuw beoordeeld volgens het meewerkcriterium. Er wordt verwacht dat 90 procent van circa 700 gevallen dan mogen blijven, wat neer zou komen op zo'n 1300 personen: kinderen inclusief ouders. Verder gaat de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris naar het hoofd van de IND. Ook komt er extra geld voor de IND om asielprocedures te versnellen. Ten slotte wordt het aantal vrijwillige overnames van oorlogsvluchtelingen teruggebracht van 750 naar 500.