In 2018 vroegen 608 mensen een andere voornaam aan

Ook vorig jaar heeft de rechter weer meer verzoeken gekregen om voornamen te wijzigen. In 2018 werd 608 keer toestemming gevraagd om een naam te wijzigen. Een stijging van meer dan 20 procent in vergelijking met 2015, toen 503 verzoeken werden ingediend. Er is geen duidelijke verklaring voor de stijging, zo meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Civiel rechter Nienke De Waele van rechtbank Gelderland legt uit hoe een voornaam wijzigen werkt: "Als rechter wil je vooral weten wat de reden is dat iemand zijn voornaam wil wijzigen." Zomaar van voornaam veranderen kan niet, en is ook niet wenselijk volgens De Waele: "In de wet staat dat als je een andere voornaam wilt, je naar de rechter moet. Dat staat in artikel 4 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Het is niet wenselijk dat je gemakkelijk van naam kan veranderen, want je voornaam staat in je geboorteakte in de openbare registers van de burgerlijke stand. Daarin staan de officiële gegevens van de overheid over burgers zoals bijvoorbeeld je leeftijd, wie de ouders zijn en dus ook welke namen iemand heeft. Als je echt je naam wil veranderen moet je een advocaat vragen voor jou zo’n verzoek tot wijziging aan de rechter te doen. De rechter gaat dat verzoek dan beoordelen."

Er zijn verschillende redenen om van voornaam te willen veranderen volgens de rechter. De meest voorkomende redenen zijn transgenders die bij verandering van geslacht ook van voornaam willen veranderen. Ook adoptieouders die hun geadopteerde kind graag zelf een voornaam willen geven komen vaak langs bij de rechtbank. Ook praktische redenen worden veel opgegeven. De Wael: "zoals iemand met precies dezelfde initialen als zijn vader, waardoor post fout aankwam en een stewardess die met andere voornamen in haar paspoort stond en daardoor soms gedoe kreeg op luchthavens. Waar het op neerkomt is dat je voornaam iets heel persoonlijks is, waar je je hele leven dagelijks mee te maken hebt. Het is voor mensen heel belangrijk dat je je daar goed bij kunt voelen."

* Ariktel 4, boek 1 van het Burgerlijk Wetboek is hier te vinden