'SpaceX lanceert deze zomer eerste astronauten'

Als alles in februari goed gaat, ligt het in de planning om deze zomer al met behulp van SpaceX-raketten astronauten naar het International Space Station (ISS) te sturen. In februari wordt namelijk een nieuw onderdeel van NASA's 'Commercial Crew Program' getest, de zogenaamde 'Crew Dragon', ontwikkeld door SpaceX.

De Crew Dragon, ofwel Dragon 2, zal in februari zonder astronauten gelanceerd worden, maar indien deze lege reis succesvol verloopt, zal dat snel anders worden. Een lanceertest op Kennedy Space Center werd donderdag succesvol afgesloten en SpaceX-baas Elon Musk kon zijn enthousiasme over het succes van deze test niet beteugelen. Via Twitter liet hij weten dat 'deze zomer astronauten de ruimte in zouden worden geschoten'.

Zover is het echter nog niet, er zal nog heel wat getest moeten worden. Indien de lege Dragon 2 het ISS met succes weet te bereiken, zal bij een volgende lancering de afbreekprocedure tijdens vlucht getest moeten worden. Daarna kan gedacht worden over de eerste, met astronauten, gevulde reis. Op dit moment staat deze test voor juni 2019 gepland.

Tegelijkertijd is NASA ook met luchtvaartmaatschappij Boeing bezig om eenzelfde doel te bereiken. Op dit moment worden astronauten met niet-Amerikaanse maatschappijen de ruimte ingeschoten, maar het uiteindelijke doel van het Commercial Crew Program is om dit zoals vanouds weer met Amerikaans materieel uit te gaan voeren.