Uitslag Feyenoord - Ajax

In een waar spektakelstuk heeft Feyenoord de klassieker tegen Ajax gewonnen. De Rotterdammers wonnen met maar liefst 6-2 en boekten daarmee hun eerste zege op Ajax in competitieverband sinds 2012.

De wedstrijd schoot uit de startblokken en Kasper Dolberg lostte het eerste schot op doel, waar Kenneth Vermeer redding bracht. De Deen werd niet veel later door Eric Botteghin onderuit gehaald en Lasse Schöne mocht net buiten het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap en schoot de bal na acht minuten prachtig over de muur achter de kansloze Vermeer: 0-1. Twee minuten later was het ook bijna 0-2, nadat Sven van Beek dramatisch uitverdedigde, maar Dolberg stuitte op Vermeer.

Vanuit het niets kwam Feyenoord op gelijke hoogte. Jens Toornstra kreeg de bal op aangeven van Steven Berghuis met enig fortuin mee en passeerde André Onana: 1-1. De wedstrijd in De Kuip werd in een ranzendsnel tempo gespeeld en het resulteerde in legio kansen. Na een half uur spelen nam de thuisploeg voor het eerst de voorsprong. Toornstra bediende de geheel vrijstaande Berghuis en klopte Onana van dichtbij. Lang kon Feyenoord niet genieten van de voorsprong want drie minuten later was het al weer 2-2. Na een gekraakt schot van Donny van de Beek kwam de bal voor de voeten van Hakim Ziyech en de Marokkaans international faalde niet in zijn afronding.

De thuisploeg kreeg via Sam Larsson de uitgelezen mogelijkheid om wederom op voorsprong te komen. Zijn directe tegenstander Noussair Mazraoui zat volledig mis, maar de Zweedse vleugelspeler schoot de bal over. Aan de andere kant van het veld zag Ziyech zijn schot van dichtbij geblokt worden voor Van Beek. Drie minuten voor rust viel de 3-2. Toornsta bediende Robin van Persie en de aanvoerder van de Rotterdammers schoot keizelhard raak.

De eerste goede mogelijkheid na rust was er voor Feyenoord. Calvin Verdonk bracht Tonny Vilhena in stelling en de middenvelder schoot een metertje naast. Bij een volgend moment schoot Berghuis over. In de 56e minuut resulteerde de derde mogelijkheid na rust voor de thuisploeg in de vierde treffer. Een schitterende voorzet van Berghuis bereikte Van Persie, die zijn laatste Klassieker in Eredivisieverband speelde, en de spits maakte zijn tweede treffer: 4-2.

Na een uur spelen greep Erik ten Hag in en moesten Lisandro Magallán, die zijn basisdebuut maakte in de Eredivisie, en Donny van de Beek het verlaten voor Daley Sinkgraven en David Neres. Twee minuten later scoorden de Amsterdammers bijna voor de derde keer, waar Ziyech met een schot van afstand de buitenkant van de paal raakte. Halverwege de tweede helft kwam er een einde aan de wedstrijd van Van Persie en hij werd vervangen door de gepasseerde Nicolai Jörgensen.

Een kwartier voor tijd volgde de beslissing in de wedstrijd. Toornstra bediende Vilhena, met zijn derde assist van de wedstrijd, en de middenvelder werkte de bal binnen: 5-2. Na 82 minuten kreeg Dusan Tadic een mogelijkheid om de spanning enigszins terug te brengen, maar Vermeer bacht redding op het schot van de Serviër. De ultieme vernedering van Ajax volgde zes minuten voor tijd. Jörgensen kreeg de bal bij de ingevallen Yassin Ayoub en de middenvelder schoot geplaatst raak: 6-2. Feyenoord blijft derde in de Eredivisie, waar Ajax tweede staat met nu vijf punten achterstand op koploper PSV.

Vilhena juicht na het scoren van de 4-2 (Pro Shots / Kay Int Veen)