Uitslag PSV - FC Groningen

PSV heeft zich zaterdagavond herpakt na het gelijkspel tegen FC Emmen (2-2) van vorige week. In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen won de koploper van de Eredivisie met 2-1, dankzij twee doelpunten van Hirving Lozano. De smaakmaker viel in de slotfase van de eerste helft geblesseerd uit, wat een schaduw op de overwinning wierp. PSV komt op vijf punten van Ajax, dat zondag op bezoek gaat bij Feyenoord.

Een schitterende aanval van PSV leidde na een klein kwartier tot het eerste doelpunt van de wedstrijd. Steven Bergwijn vond Gastón Pereiro, die op zijn beurt Bergwijn lanceerde met een fraaie boogbal. Aan de zijlijn controleerde de buitenspeler de bal, passeerde hij zijn bewaker en vond hij Hirving Lozano. Voor de Mexicaan was het een koud kunstje om zijn twaalfde doelpunt van het seizoen te maken. PSV, dat voor de wedstrijd officieel afscheid nam van Phillip Cocu, hanteerde geen enorm hoog tempo maar wist zichzelf dus wel al gauw in een comfortabele positie te brengen.

Kort na de 1-0 maakten de Eindhovenaren er zelfs 2-0 van. Uit de tweede goede kans van de wedstrijd was het opnieuw Lozano die afrondde: Pereiro trok in het strafschopgebied naar binnen, vond Lozano bij de tweede paal en laatstgenoemde tikte de bal binnen. Voor PSV leek er geen vuiltje aan de lucht, maar de eerste serieuze doelpoging van Groningen leverde direct de 2-1 op. Elf minuten voor rust kwam de bal na een hoekschop terecht voor de voeten van Ludovit Reis, die de afvallende bal via het been van Nick Viergever in de kruising volleerde.

Reis was door trainer Danny Buijs toegevoegd aan de opstelling voor wat extra defensieve zekerheid, maar was dus aanvallend van waarde. Kort daarna was Luuk de Jong aan de overzijde tweemaal dicht bij de 3-1; Sergio Padt reageerde katachtig op zijn kopbal van dichtbij en zijn schot vanbinnen het strafschopgebied. Twee minuten voor rust had hij ook een goede reactie in huis op een inzet van Bergwijn. Ondanks de voorsprong was er een bedrukte stemming in het Philips Stadion bij de rust en dat had vooral te maken met het uitvallen van Lozano, kort voor het fluitsignaal.

Lozano kwam hard in botsing met Tim Handwerker en werd vol op zijn slaap geraakt. Hij werd per brancard afgevoerd en met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. Donyell Malen was zijn vervanger. In de tweede helft had Groningen minder moeite om PSV tegen te houden, maar het creëerde zelf nauwelijks kansen op de 2-2. Het werd een enigszins grimmige tweede helft; aan de zijlijn beklaagde trainer Buijs zich over het voordeel dat topclubs ‘altijd’ krijgen, wat hem een gele kaart opleverde. Ook bij de PSV-fans nam de onrust toe, met name over het zwakke spel. Opmerkelijk was ook dat de ingevallen Malen het veld in de slotfase weer moest verlaten. Vijf minuten voor tijd was Thomas Bruns dicht bij de 2-2, toen zijn vrije trap via De Jong tegen de lat vloog. In de zeven minuten durende blessuretijd liet Bergwijn na om het duel te beslissen en werd Groningen nog gevaarlijk, maar het bleef bij 2-1.