Bird wint bloedhete ePrix Santiago, Frijns 6e

Sam Bird heeft zaterdag de ePrix van Chili gewonnen. In de straten van hoofdstad Santiago, waar de temperaturen bijna de veertig graden Celsius aantikten, was de Brit zelf ijzersterk en profiteerde hij van de omstandigheden. 

Lucas di Grassi stond aanvankelijk op poleposition, maar hij werd gediskwalificeerd en naar achteren gezet: in de inlap na zijn kwalificatie in de groepsfase gebruikte hij zijn remmen niet met dezelfde intensiteit als tijdens zijn snelle ronde en sinds dit weekeinde moet dat wel.

De pole kwam zo in handen van Sebastien Buemi en hij pakte bij de start dan ook de leiding, voor Pascal Wehrlein, Daniel Abt, Sam Bird, Stoffel Vandoorne en Edoardo Mortara. Robin Frijns vertrok vanaf de vijftiende stek en pakte in de Chileense straten al gelijk twee posities.

Het duurde niet lang voor Bird de derde plek afpakte van Abt, terwijl Wehrlein een eerste vergeefse poging deed om Buemi van de leiding te verstoten. De Duitse voormalig F1-coureur moest niet veel later in zijn spiegels kijken, want Bird viel aan en deed dat met succes.

Frijns was ondertussen ook lekker bezig en reed na een kwartier op de tiende plek rond, terwijl Bird voorin druk bezig was om het gat naar leider Buemi te dichten. In de strijd om plek vijf probeerde Alexander Sims Mortara aan te vallen, met als resultaat dat Mortara in de rondte werd geduwd.

In een Zuid-Amerikaans onderonsje ging het ook even fout: de Braziliaan Di Grassi tikte zijn Argentijnse concurrent José Maria Lopez aan, maar Lopez kon zonder al te veel schade weer door. Dat kon niet gezegd worden van Vandoorne: de Belg verremde vanaf plek vijf, raakte de muur en viel met flinke schade naar de laatste plaats terug.

Voor Frijns was al het gedoe zeker niet verkeerd, want de Limburger reed met twintig minuten te gaan inmiddels op de zevende stek. Dat werd al snel plek zes: niemand minder dan leider Buemi hing zijn auto tegen de muur en liep forse schade op, einde race voor hem en Bird werd de nieuwe leider.

De Nederlander probeerde de vijfde plek van Mortara aan te vallen, maar de Zwitserse Italiaan wist de aanval met moeite af te slaan. Voorin was het ook nog spannend om de winst, want Wehrlein zat vol op de achtervleugel bij leider Bird en had nog een beter geladen batterij dan de Brit.

De Duitser had het echter moeilijk en ook met zijn laatste seconden Attack Mode lukte het Wehrlein niet om Bird te pakken, waardoor hij uit een ander vaatje moest tappen. Dat zat er niet meer in, want van het Mahindra-team kreeg hij te horen dat hij het rustig aan moest doen: de temperatuur van de auto begon gevaarlijk op te lopen in het bloedhete Santiago.

Een aanval zat er niet meer in en dus werd Bird de vijfde verschillende winnaar in de afgelopen vijf races. Wehrlein pakte een keurige tweede plek in pas zijn tweede ePrix, Sims werd in zijn derde ePrix al netjes derde. Frijns kwam achter Abt en Mortara als zesde over de streep.

Update 20.58 uur
Sims heeft een straf gekregen wegens zijn actie met Mortara, waardoor hij als achtste is geëindigd. Abt pakt zo het podium en Frijns krijgt de vijfde plek in de schoot geworpen.