Osaka wint Australian Open en is nieuwe nummer één van de wereld

Tennisster Naomi Osaka heeft de Australian Open gewonnen. De pas net 21-jarige Japanse, als vierde geplaatst, was in de finale in Melbourne te sterk voor de Tsjechische Petra Kvitova (8) en won zo na haar eerste titel - vorig jaar op de US Open - ook gelijk haar tweede Grand Slam-titel.

Osaka begon overtuigend, maar moest in set één vervolgens wel een tandje bijschakelen om haar service te houden. Op 6-5 gaf ze twee setpoints weg, maar een indrukwekkende tiebreak leverde haar alsnog setwinst op. In set twee draaide Osaka een 0-2 achterstand om naar 4-2, waarna ze op 5-3 op Kvitova's opslag drie matchpoints achter elkaar uit handen gaf.

De Tsjechische profiteerde optimaal en brak Osaka twee keer, waarmee ze er een derde set uit wist te slepen. Daarin brak Osaka al in de derde game en vervolgens had ze het nog maar één keer even lastig. Een breakpoint speelde ze weg en op haar vijfde matchpoint maakte de Japanse het af: 7-6 (2), 5-7, 6-4.

Osaka wordt maandag dankzij haar finaleplaats ook de nieuwe nummer één van de wereld - de eerste uit Japan ooit - en Kvitova schuift direct achter haar aan. Kiki Bertens stijgt van de negende naar de achtste plek.

Osaka pakt haar tweede Grand Slam-titel (Pro Shots/Action Images)
Osaka pakt haar tweede Grand Slam-titel (Pro Shots/Action Images)