Meteorietinslag op bloedmaan gefilmd

Tijdens de 'superwolfbloedmaan' van maandag is onze naaste buur geraakt door een meteoriet. Op camerabeelden is te zien hoe de maan geraakt wordt, hoewel je geen gigantische explosie hoeft te verwachten.

Op livestreams was een kleine flits te zien, waarna al snel de suggestie kwam dat het mogelijk een meteoriet was. José Maria Madiedo van de universiteit van Huelva in Spanje heeft dat inmiddels bevestigd en daarmee is het de eerste meteorietinslag op de maan ooit die tijdens een verduistering gefilmd is.

Madiedo en zijn collega's hadden de hoop om zoiets waar te kunnen nemen, dit keer gingen ze zelfs voor acht in plaats van vier telescopen die op de maan gericht stonden. "Ik had een gevoel dat het nu zou gebeuren en ik was ongelooflijk blij toen we het zagen", aldus de wetenschapper.

Met behulp van data van de sensoren van Madiedo en zijn collega's werd bevestigd dat het niet slechts een foutje in de camera was. Er worden nog berekeningen gedaan wat betreft het formaat van de meteoriet, maar Madiedo houdt het voorlopig op een kilo of twee en de grootte van een voetbal.

Meteoriet tijdens de maansverduistering (Bron: YouTube)