'Mail als u een pand voor ongedocumenteerden hebt'

Wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam wil dat Amsterdammers zich bij hem melden als ze panden hebben die ze zelf geschikt vinden voor de opvang van asielzoekers zonder verblijfsvergunning (illegalen red.).

Die oproep deed hij gisteravond, voorafgaand aan de talkshow Onder Amsterdammers in De Balie. "Wij zoeken zelf naar geschikte panden, maar als er nog mensen zijn die een pand hebben en dat eventueel ter beschikking willen stellen of willen verhuren voor de opvang van ongedocumenteerden, dan roep ik hen zeer op om even een mailtje naar mij te sturen. Dat helpt natuurlijk enorm."

Zelfbeheer
Op dit moment is 'broedplaats Lola Luid' aan de Derkinderenstraat aangewezen als 24-uursopvang, ook is er een opvang in Buitenveldert. "We zoeken nu juist naar kleinere locaties omdat we willen dat mensen dat in zelfbeheer gaan doen. En ik zou het eigenlijk ideaal vinden als je een opvanglocatie hebt van tussen de 50 en 70 mensen. Dus dat vraagt om andere panden dan waar we gewoonlijk mee werken."

Hoeveel locaties Groot Wassink in totaal in de stad wil, laat hij nog in het midden. "We zijn er nu een stuk of vijftien aan het onderzoeken. Daar zitten hele kansrijke en goede panden bij. Maar ik wil wel meer keuze." Eerder zei Groot Wassink dat hij de opvanglocaties voor de zomer gereed wil hebben en denkt aan twee locaties per stadsdeel.

11,5 miljoen
Gisteren bleek dat de opvang en hulp aan de ongeveer vijfhonderd asielzoekers zonder verblijfsvergunning Amsterdam in 2019 11,5 miljoen euro kost. Voor een deel daarvan, 3,8 miljoen euro, moet nog dekking worden gevonden. Groot Wassink denkt wel dat de meeste Amsterdammers achter zijn beleid blijven staan. 

"We hebben er hiervoor ook wel best wel wat geld eraan uitgegeven", zegt hij. "En ik denk dat er juist met die 24-uursopvang een nieuwe manier hebben gevonden. Als het lukt om ook met de staatssecretaris nog zaken te doen krijgen we wat geld van het Rijk, dan kunnen de kosten nog wat omlaag."

Prima idee
Hij wijst ook op de afgelopen verkiezingensuitslag. "Ik denk dat een ruime meerderheid van de partijen in de gemeenteraad dit wil en die hebben er geen geheim van gemaakt. Dus een meerderheid van de mensen die gestemd hebben, lijkt het een prima idee te vinden."

Groot Wassink gaat vandaag opnieuw met de staatssecretaris onderhandelen. 

Update 13:50 uur:
Naast FOK! gaat ook Twitter los op Groot Wassink.

Zo schrijft ene Tom Gerritsen "Mijn zoon zoekt nog een kamer in Amsterdam. Jammer genoeg heeft hij wel papieren, maar als iemand iets weet dan mag die persoon mij mailen. Hij betaalt ook nog huur.". Marianne Poot twittert "Voor uitgeprocedeerde asielzoeker is landelijke opvang. Terwijl in Amsterdam mensen 15 jaar op een wachtlijst staan, starters en studenten geen woning kunnen vinden en doorstroom vanwege te weinig middenhuur bijna onmogelijk is. Misschien een andere prioriteit kiezen?".

Journalist Jan Roos meldt: "Dus eerst roepen dat ze welkom zijn en nu bedelen om panden van anderen. Dat is echt linkse logica.". De reactie van Ebru Umar (columniste) is "FUCKING KIDDING ME. Doe mij maar 30ers die geen huis kunnen kopen maar wél Adam verrijken. Of jongeren die samenwonen en Adam leefbaar maken - partijen die NOOIT in aanmerking voor woning zullen komen. Dit is zó Job Cohen: U HOEFT hier niet te wonen - maar ongedocumenteerden WEL!"

Annabel Nanninga van het Forum voor democratie zegt "Inspraak of een referendum over opvanglocaties mogen NIET van GroenLinks, maar u mag wel panden leveren."

Update 15:00 uur:
En de soap gaat maar door. Groen links, Bij1 en DENK, willen volgens de Telegraaf een stadspas voor "ongedocumenteerden" (lees: illegalen red.). Met die stadspas zouden ze toegang moeten krijgen tot tal van voorzieningen. 

Amsterdam kent al een Stadspas waarmee kinderen, minima en ouderen toegang krijgen tot voorzieningen als de bibliotheek, maar ook korting kunnen krijgen op een nieuwe fiets, cursussen en sportactiviteiten. Bovengenoemde partijen willen uitzoeken of de pas is uit te breiden naar alle Amsterdammers, ongeacht verblijfsstatus of papieren.

Het voorstel is overigens kansloos. PVDA, D66 en de VVD geven aan dat ze tegen zijn, waardoor de meerderheid van de gemeenteraad niet in zal stemmen met het voorstel. Volgens D66 zouden al deze extra's een verkeerd signaal afgeven.