VVD houdt voet bij stuk: voorlopig geen uitzetstop voor kinderen

De ChristenUnie zet de boel op scherp: ze eist een directe stop op het uitzetten van asielkinderen en hun ouders, zo meldt onder meer de NOS. Volgens de partij zou het ronduit bizar zijn dat de kinderen nu worden uitgezet terwijl er overleg wordt gevoerd over het verruimen van de regels en ze dus mogelijk zouden kunnen blijven. Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de CU zegt: "Laten we pas op de plaats maken en eerst duidelijkheid geven over het nieuwe beleid."

Lees ook: CDA draait: Kinderpardon moet worden uitgebreid

Afgelopen zaterdag liet het CDA weten dat ze 'van inzicht veranderd zijn' en toch een verruiming van het kinderpardon te ondersteunen. Dit zou komen door het onderzoek en rapport van 38 wetenschappers, waarin aangetoond wordt dat het onverantwoord is om kinderen die hier al langer dan vijf jaar verblijven uit te zetten. Ze zouden psychische schade oplopen door de stress en onzekerheid. 

Lees ook: Wetenschappers: 'kinderen uitzetten onverantwoord'


Vandaag schuiven de vier coalitiepartijen aan tafel om over het aanpassen van de regels te spreken. Het CDA en D66 dienden afgelopen zaterdag het plan bij Mark Harbers (VVD) in om de regels te verruimen. Dankzij dit plan zouden meer kinderen en hun ouders in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. 

Een van de maatregelen zou het omzetten van het 'meewerkcriterium' naar een tegenwerkcriterium moeten zijn. Nu moeten de asielzoekers nog proactief meewerken aan hun uitzetting. Eén afspraak missen bij de IND kan er al toe leiden dat ze buiten de pardonregeling vallen. De partijen vinden niet dat dat van asielzoekers mag worden verwacht en zien liever een tegenwerkcriterium. 

Regeerakkoord
De VVD, de grootste regeringspartij, gaat ervan uit dat de afspraken zoals die in het in het regeerakkoord zijn vastgelegd worden gerespecteerd. De partij wil dan ook niet dat de regels worden aangepast.  Hoewel de partij de grootste is, is ze momenteel wel in de minderheid waar het het Kinderpardon betreft: dankzij de de steun van de CU (5 zetels), PvdA (9 zetels), CDA (19 zetels), D66 (19 zetels), GroenLinks (14 zetels), SP (14 zetels) en de PvdD( 5 zetels) is er een ruime Kamermeerderheid van 85 zetels voor het uitbreiden van de regeling. 

Schrijnend
Ook mensenrechtenorganisaties en asieladvocaten pleiten voor een onmiddellijke stop op het uitzetten van kinderen zo schrijft het AD. Als voorbeeld wordt de situatie van drie Armeense kinderen aangehaald. Shushan (8), Vrej (5) en Jemma (3), die alle drie in Nederland geboren zijn, horen vandaag of ze worden uitgezet naar Armenië. Het gezin zit sinds afgelopen woensdag in een detentiecentrum in Zeist. 

Vooral voor dit gezin is de situatie extra schrijnend volgens hun advocaat Mary Grigorjan. Shushan is op het terrein van het AZC onder een vrachtwagen terecht gekomen, waardoor ze ernstig gewond raakte. Ook hield het meisje psychische klachten over aan het ongeluk. Daarvoor wordt ze nu behandeld. Daar wordt totaal geen rekening mee gehouden volgens Grigorjan. 

Update 13:52 uur
Er komt voorlopig geen uitzetstop voor 'gewortelde' kinderen zo meldt RTL Nieuws. Zoals verwacht houdt de VVD voet bij stuk.

Volgens Klaas Dijkhoff zullen er altijd kinderen teruggestuurd moeten worden, ook als het kinderpardon wordt versoepeld. Dijkhoff: "Dus dat moet je niet stopzetten, want dat verlengt alleen maar de onzekerheid." Het coalitieoverleg over het kinderpardon wordt later deze week vervolgd.