Spanje in extremis langs België in openingswedstrijd Hockey Pro League

In Valencia is de openingswedstrijd van de nieuwe Hockey Pro League gespeeld. Spanje won in eigen huis na shootouts van België. De Pro League is een nieuwe competitie met negen landen die zowel uit als thuis tegen elkaar spelen. De beste vier landen plaatsen zich voor de Final Four in Nederland.

Na een afgekeurd doelpunt van Spanje in de tweede helft brak de wedstrijd open. Diepe spits Maxime Plennevaux had genoeg aan een halve kans. Met zijn rug naar het doel opende hij de score voor België 0-1. In de slotfase maakte strafcornerspecialist Alexander Hendrickx er 0-2 van met een knoertharde sleep in de hoek. Met nog vijf minuten op de klok leken de Belgen te gaan winnen.

Toch gaf de wereldkampioen de voorsprong nog uit handen. In de 58e minuut maakte Ignacio Rodriguez de aansluitingstreffer (1-2) met een strafcorner. Spanje speelde alles of niks en ruilde zijn doelman voor een extra veldspeler en met succes. Met nog tien seconden op de klok dwong Enrique Gonzalez shoot-outs af na geklungel in de Belgische verdediging.

In de Pro League wordt een wedstrijd beslist met shootouts, indien dat nodig is. De winnaar van de shootouts pakt twee punten en de verliezer krijgt er toch nog één. Een overwinning in de reguliere speeltijd levert drie punten op en blijft de verliezer met lege handen.

In de shootouts gingen België helemaal onderuit. Geen enkele Belg geraakte voorbij de ervaren Spaanse goalie Quico Cortes, terwijl Josep Romeu en Alvaro Iglesias wel scoorden voor de thuisploeg. De Belgen spelen volgende week hun tweede wedstrijd in en tegen Argentinië.

Voor de hockeyers en hockeysters van Oranje begint ook volgende week het toernooi. Op zondag 27 januari spelen zowel de mannen als de vrouwen in en tegen Nieuw-Zeeland.