Nuis en WŁst krijgen aanwijsplek voor WK sprint en WK allround

Kjeld Nuis en Ireen Wüst hebben van de KNSB een aanwijsplaats gekregen voor respectievelijk het WK sprint en het WK allround. Beide rijders slaagden er daar niet om zich rechtstreeks te plaatsen voor de WK's.

Nuis werd vorige week in Collalbo gediskwalificeerd op het EK sprint en verdiende daardoor geen ticket voor het wereldkampioenschap. Volgens de selectiecommissie is de kans op WK-goud met Nuis het grootst en daarom verdient hij een aanwijsplek. Kai Verbij heeft als Europees kampioen ook een ticket en nummer drie is de winnaar van de NK sprint van volgende week. 

Wüst eindigde als vierde op het EK allround en kreeg daardoor geen plek voor het WK. De selectiecommissie houdt er echter rekening mee dat Wüst niet optimaal kon presteren door het overlijden van Paulien van Deutekom. Antoinette de Jong kreeg als Europees kampioen al een ticket en de laatste plek is te verdienen op het NK allround. Datzelfde gaat op voor de mannen. Sven Kramer en Patrick Roest hebben al een ticket. 

Er was nog meer selectienieuws. Bondscoach Jan Coopmans heeft de selectie bekendgemaakt voor de teamonderdelen. Douwe de Vries en Chris Huizinga zullen in actie komen op de massastart. De twee mannen van Team Jumbo-Visma wonnen in eigen land de twee belangrijkste wedstrijden van dit seizoen. Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga zijn niet geselecteerd.

Vrouwen
Ploegenachtervolging: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Lotte van Beek en Joy Beune (reserve)
Mass start: Irene Schouten, Melissa Wijfje en Marijke Groenewoud (reserve)
Teamsprint: Janine Smit, Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling (reserve)

Mannen
Ploegenachtervolging: Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries, Marcel Bosker en Chris Huizinga (reserve)
Mass start: Douwe de Vries, Chris Huizinga en Marcel Bosker (reserve)
Teamsprint: Ronald Mulder, Kai Verbij, Kjeld Nuis en Thomas Krol (reserve)