Al-Attiyah ziet concurrenten wegvallen in Dakar

Nasser Al-Attiyah heeft de leiding in de Dakar Rally nog steviger in handen genomen. De Toyota-coureur won de negende en voorlaatste etappe rond Pisco en zag bovendien dat de concurrentie veel tijd liet liggen. Erik van Loon had eindelijk een goede dag en noteerde een tijd binnen de top tien. Straftijd voor het missen van tussenpunten wierp hem terug tot plek 37 in de daguitslag.

Al-Attiyah hoefde vanwege zijn ruime voorsprong weinig risico's te nemen, terwijl zijn concurrenten dat wel deden. Stephane Peterhansel klapte in de beginfase hard van een duin af en moest opgeven omdat zijn navigator last van de rug kreeg en met de helicopter naar het ziekenhuis vervoerd moest worden. Mini-teamgenoot Cyril Despres vloog twintig kilometer voor de streep over de kop en leverde veel tijd in. Carlos Sainz deed dat in de achtste etappe en vertrok vandaag veel later dan gepland omdat er nog steeds aan zijn bolide gewerkt werd.

Yazeed Al Rajhi wilde wel starten, maar kwam tien meter voor de startstreep vast te zitten in het zand. Hij verloor uiteindelijk 33 minuten. Dat was minder dan Sébastien Loeb die snel onderweg was, maar de aandrijfas van zijn Peugeot stuk zag gaan. Het kostte de Fransman een uur.

Al-Attiyah heeft voor de slotetappe een voorsprong van 51 minuten op naaste concurrent Nani Roma. Loeb is nog wel derde maar geeft al ruim twee uren toe op de Qatarees. Van Loon bezet plek 27 met 21 uren achterstand.