35-jarige vrouw samen met kinderen overleden in menstruatiehut

Het WTF-bericht van vorige week neemt ons mee naar Nepal. Daar zijn vorige week in Budhinanda (circa 400 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu) een 35-jarige vrouw en haar twee zoons om het leven gekomen omdat de vrouw menstrueerde. Om die reden sliep de vrouw met haar twee zoons in een zogenoemde 'menstruatiehut'. 

In Nepal worden vrouwen die menstrueren met meer dan regelmaat het huis uit geschopt, omdat menstruerende meisjes en vrouwen onrein zouden zijn. Thuis blijven zou de goden teleurstellen, een diepgeworteld geloof dat ook onder ontwikkelde vrouwen nog leeft. Hoewel de Chhaupadi, de gewoonte om vrouwen naar de menstruatiehutten te verbannen al sinds 2005 verboden is, leeft het gebruik in afgelegen gebieden nog volop. 

Amba Bohora, haar negenjarige zoon Suresh Bohora en de zevenjarige Ramit Bohora, zouden zich in de hut warm geprobeerd te hebben houden met een deken terwijl er ook een vuurtje brandde tegen de kou. De Himalaya Times bericht dat de drie werden gevonden door buurtbewoners, met zichtbare tekenen van brandwonden. De lichamen werden overgebracht naar een ziekenhuis voor autopsie.