Vierde dagzege voor Loeb, problemen bij Ten Brinke

Sébastien Loeb heeft zijn vierde dagzege deze Dakar Rally geboekt. De Fransman was in de 360 kilometer lange proef tussen San Juan de Marcona en Pisco bijna acht minuten sneller dan klassementsleider Nasser Al-Attiyah. Diens Toyota-teamgenoot Bernhard ten Brinke lijkt op te moeten geven vanwege motorische problemen.

Loeb zat in een veel latere startgroep dan Al-Attiyah die zijn leidende positie in het klassement goed verdedigde. De Qatarees kwam in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten weinig tegen. Stephane Peterhansel dook een duinpan in en kwam vast te zitten. De Fransman verloor een half uur. Voor Mini-teamgenoten Carlos Sainz en Cyril Despres waren de zorgen groter. Sainz vergiste zich ook in een duin en dat kwam hem op een zwaar beschadigde bolide te staan.

Ten Brinke stond vlakbij Sainz ook even vast, maar kon op dat moment nog verder. De Nederlander kreeg zijn pech vlak voor de streep toen de motor van de Toyota er mee ophield. Het lijkt einde verhaal te zijn. Dit zorgde ervoor dat de gebroeders Coronel op plek 24 de beste Nederlanders waren met ruim anderhalf uur achterstand. Ook Erik van Loon is inmiddels over de streep, ondanks dat de ingebouwde krik opnieuw voor problemen zorgde.

In het klassement heeft Al-Attiyah 46 minuten voorsprong op zijn naaste belager Nani Roma. Loeb staat vlak hierachter op plek drie. Van Loon is op plek 27 de beste Nederlander met achttien uur achterstand.