Duitse bobsleeërs domineren World Cup en EK, De Bruin knap 6e

In het Duitse Königssee is de World Cup voor de bobsleeërs zondag afgesloten. Het weer leverde wat problemen op voor de wedstrijd die tevens dienst deed als EK, de skeletonwedstrijden werden geannuleerd, maar uiteindelijk konden de wedstrijden onder prima omstandigheden plaatsvinden.

Bij de vrouwen ging de winst naar olympisch kampioene Mariama Jamanka, samen met remster Annika Drazek. Het Duitse duo sloeg in de eerste run een gat naar landgenotes Stephanie Schneider en Ann-Christin Strack, die in de tweede run nog een plek in moesten leveren. Elana Meyers Taylor en Lake Kwaza uit de VS werden op 0,36 seconden tweede, voor de slee van Schneider (+0,49). De vierde plek - en dus brons op het EK - ging naar Katrin Beierl en Jennifer Onasanya uit Oostenrijk (+0,99), twee honderdsten voor de zeer verrassende Roemeense slee van Andreea Grecu en Andreea Teodora.

In de tweemansbob domineert Francesco Friedrich dit seizoen en de Duitser was ook nu niet te stoppen. Na één run stond de Canadees Justin Kripps met remmer Cameron Stones nog 0,03 seconden voor Friedrich, maar de Duitser ging er met remmer Martin Grothkopp in de tweede run voorbij en won met 0,11 seconden verschil. Zijn landgenoot Johannes Lochner kwam voor eigen publiek met remmer Christian Rasp in actie in zijn nieuwe FES-slee, in plaats van het oudere Wallner-materiaal, en dat leverde op 0,43 seconden plek drie op.

Romain Heinrich en Dorian Hauterville eindigden op 0,52 seconden als vierde en pakten zo EK-brons, een prestatie die de Fransen sinds de tijden van Bruno Mingeon - eind jaren negentig - niet meer gezien hebben. Ivo de Bruin pakte met Dennis Veenker in zijn slee een twaalfde plek op 1,15 seconden.

De wedstrijd in de viermansbob werd een feest voor Lochner, die voor eigen publiek en op de baan waar hij leerde sturen twee keer de snelste run neer kon zetten. De Letse slee van Oskars Kibermanis werd op 0,18 seconden tweede, voor het team van Friedrich (+0,22).

De start van de tweede run was voor De Bruin niet best: Veenker kreeg zijn been nauwelijks in de Eurotech-slee gevouwen, maar het lukte en met Joost Dumas en Janko Franjic in de slee pakten de Nederlanders een knappe achtste plek, goed voor plek zes op het EK.