Letse rodelaars schrijven geschiedenis voor thuispubliek

In Sigulda hebben de Letse rodelaars voor hun eigen publiek geschiedenis geschreven. De ploeg pakte voor het eerst in de historie een World Cup-zege op de estafette door optimaal van de baankennis te profiteren.

De baan in Sigulda is niet alleen voor de Letse ploeg de thuisbaan, maar ook voor de rodelaars uit Rusland. Dat bleek, want de Russen waren bijzonder goed op dreef. Semen Pavlichenko pakte er in 2015 de wereldtitel en dit keer was hij een klasse apart bij de mannen. Zijn landgenoot Aleksandr Gorbatcevich werd verrassend tweede op 0,188 seconden, een enorm gat in het rodelen.

Olympisch kampioen David Gleirscher uit Oostenrijk werd derde op 0,264 seconden, voor de Letse jeugdolympisch kampioen Kristers Aparjods (+0,323). Roman Repilov stond aanvankelijk overigens derde en kon het Russische podium compleet maken, maar hij werd na afloop gediskwalificeerd wegens problemen met zijn slee.

Een speciale vermelding was er voor de Slowaak Jozef Ninis, die op 0,472 seconden als vijfde eindigde, het beste resultaat in een reguliere World Cup-wedstrijd ooit voor de 37-jarige veteraan, die al sinds 2004 van de partij is. De Duitsers vielen vies tegen: Felix Loch was op 0,632 seconden op de negende plek de beste, hoewel de ploeg vermoedelijk flink wat met het materiaal aan het testen was met het oog op het aankomende WK.

Ook bij de vrouwen werd de Russische vlag gehesen. Tatyana Ivanona boekte haar tiende World Cup-zege en deed dat door de Duitse Natalie Geisenberger met 0,128 seconden klop te geven. De Amerikaanse Summer Britcher werd op 0,350 seconden derde, vier duizendsten van een seconde voor de Italiaanse Andrea Vötter. De jonge Letse Kendija Aparjode moest 0,378 seconden toegeven en greep zo net naast een sensationele podiumplek.

Bij de dubbels was het wél business as usual: Toni Eggert en Sascha Benecken uit Duitsland waren oppermachtig, maar daarachter konden de Letten juichen. Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins werden op 0,379 seconden knap tweede, een kleine tiende voor de broers Andris en Juris Sics, eveneens uit Letland.

Het weekeinde werd afgesloten met de estafette en daar schreven de Letten geschiedenis. Aparjode, haar jongere broertje Aparjods en Gudramovics/Kalnins zetten een tijd neer die Oostenrijk aan leek te vallen, tot Birgit Platzer het finishbordje miste. De Amerikaanse ploeg kwam er ook niet aan, Rusland gaf 0,156 seconden toe en Duitsland eindigde vooral dankzij matige runs van Loch en Eggert/Benecken met 0,393 seconden achterstand op plek drie.