Langlaufers Noorwegen en Zweden pakken 1-2'tjes op teamsprint

In Dresden is het World Cup-weekeinde voor de langlaufers afgerond. Op zondag stond in de Duitse stad een teamsprint in vrije stijl op het programma, waarop de duo's in totaal zes ronden van 1,6 kilometer aflegden.

Bij de vrouwen werd het een Zweeds feestje, zoals ook wel verwacht kon worden. Stina Nilsson was voor de verandering eens niet de afmaakster bij Zweden 1, die rol was nu weggelegd voor Maja Dahlqvist. Nilsson draaide het gas in haar laatste beurt stevig open, sloeg een gat, maar zag vervolgens hoe Dahlqvist terug werd gehaald door Zweden 2 (Ida Ingemarsdotter/Jonna Sundling) en Noorwegen 1 (Mari Eide/Maiken Caspersen Falla). Toch was Dahlqvist de beste: in de slotfase sloeg ze alsnog een beslissend gat.

De strijd daarachter was uitermate spannend en ook de Amerikaanse Sophie Caldwell, teamgenote van Julia Kern, meldde zich. Sundling, Falla en Caldwell strekten elke centimeter uit en kwamen vrijwel gelijktijdig over de streep, allemaal 1,11 seconden achter Dahlqvist. Bestudering van de finishfoto leverde plek twee op voor Zweden 2, met Noorwegen 1 op de derde stek.

De mannenwedstrijd kende een iets overzichtelijker velroop: het gros van de topploegen, op outsiders Frankrijk 1 na, bleef bij elkaar tot in de laatste meters. Noorwegen 1 pakte daar de winst: Erik Valnes legde de basis, Sindre Bjørnestad Skar maakte het in de sprint af. Pål Golberg en Eirik Brandsdal maakten het Noorse feestje compleet door plek twee te pakken, de Russen Artem Maltsev en Gleb Retivykh eindigden als derde, een fractie van een seconde achter het tweede Noorse team.

Federico Pellegrino leek namens Italië nog langszij te komen en een podiumplek te pakken, maar teamgenoot Dietmar Nöckler zag hoe Pellegrino daarbij onderuit ging en zijn slechte weekeinde op passende wijze afsloot.

Beelden van de finales, met vanaf een minuut of 25 de ontknoping bij de vrouwen en vanaf zo'n 55 minuten de beslissing bij de mannen (Bron: YouTube)