Briljante combinatie helpt Barcelona aan zege

Barcelona heeft zich zondagavond in LaLiga weten te herstellen van de nederlaag die het midweeks in de Copa del Rey leed tegen Levante (2-1).

Het team van trainer Ernesto Valverde won in het eigen Camp Nou zonder al te veel moeite van laagvlieger Eibar: 3-0. Luis Suárez was met twee doelpunten en een assist de grote man aan de kant van de Catalanen, terwijl Lionel Messi zijn 400ste doelpunt in LaLiga maakte. Barcelona blijft koploper en heeft nu na negentien speelronden 43 punten, vijf meer dan achtervolger Atlético Madrid.

Barcelona had voor eigen publiek wat goed te maken na de nederlaag van afgelopen donderdag tegen Levante en het begin van de ploeg mocht er in elk geval wezen. Eibar werd vanaf de eerste minuut vastgezet op eigen helft en moest na negentien minuten voetballen uiteindelijk capituleren voor de aanvalsdrift van de thuisploeg. Suárez werd na een werkelijk schitterende combinatie door de as van het veld door Philippe Coutinho alleen voor doelman Asier Riesgo gezet, waarna de Uruguayaanse aanvaller koelbloedig afrondde: 1-0.

De formatie van Valverde had daarmee de vroege voorsprong waar het op zinspeelde, maar moest wel waakzaam blijven voor de counter. Sergi Enrich was enkele minuten na de openingstreffer van Suárez dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal scheerde rakelings voorbij het doel van Marc-André ter Stegen. Barcelona creëerde in de eerste helft niet veel kansen, maar claimde op slag van rust nog wel een strafschop. Rubén Peña leek zich te vergrijpen aan Coutinho, maar scheidsrechter Jesús Gil Manzano weigerde de bal op de stip te liggen.

Barcelona stelde de zege vervolgens in het eerste kwartier na de onderbreking veilig. De 2-0 kwam na 53 minuten van de voet van Messi. Na voorbereidend werk van Coutinho en Suárez kapte de Argentijnse superster Peña fraai uit, waarna hij Riesgo met een ziedend schot kansloos liet. Het betekende voor Messi zijn 400ste competitietreffer in 435 duels. De thuisploeg schroefde het tempo vervolgens onmiddellijk verder op, wat vlak voor het verstrijken van het eerste uur resulteerde in een derde treffer. Sergi Roberto lanceerde Suárez met een snelle ingooi, waarna laatstgenoemde de bal met de buitenkant van de voet voorbij Riesgo schoot.

Na de 3-0 had Barcelona weinig meer te duchten van Eibar, maar de ploeg uit Baskenland wist in het laatste halfuur nog wel enkele mogelijkheden te creëren. Zo kopte Enrich opnieuw naast, terwijl Pablo De Blasis Ter Stegen aan het werk zette met het hoofd. Barcelona loerde in de slotfase vooral op de counter, maar slaagde er uiteindelijk niet meer in om de score verder op te voeren. Aanstaande donderdag wacht voor het elftal van Valverde op eigen veld de return in de Copa del Rey tegen Levante.

Uitslagen La Liga zondag:

Atlético Madrid - Levante 1-0
Athletic Club - Sevilla 2-0
Barcelona - Eibar 3-0