Teambaas Renault F1-team: “Budgetplafond kan gunstig uitpakken voor ons”

Volgens de baas van het Renault Formule 1-team Cyril Abiteboul kan de komst van een budgetplafond in de F1 gunstig uitpakken voor de Franse fabrikant. De uitgaven liggen op het juiste niveau terwijl Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing zouden moeten bezuinigen.

“We weten dat er een enorm verschil zit tussen ons en de teams waar we uiteindelijk tegen willen vechten, als het om budget gaat”, vertelt Abiteboul aan Motorsport.com. “Maar we weten ook dat er op een bepaald moment zoiets als een budgetplafond komt. Het heeft geen zin om het team uit te breiden, als je daarna moet inkrimpen. Het zou zelfs erg onprofessioneel zijn om mensen in te huren die je in de toekomst misschien weer moet ontslaan.“

Nogmaals Abiteboul: “Wij bevinden ons precies op het randje van waar de Formule 1 de fabrieksteams graag wil hebben. Dus we moeten accepteren dat we pas op de plaats moeten maken. Ik denk dat we de komende twee jaar nog in het nadeel zullen zijn als het gaat om de middelen waarover we beschikken. Maar het voordeel is dat het in de toekomst niet voor afleiding bij ons gaat zorgen. We kunnen ons blijven focussen op het racen en hoeven niet na te denken over plannen om onze organisatie af te slanken, terwijl dit voor de teams die veel groter zijn dan wij een enorme afleiding zal zijn, laten we eerlijk zijn. Er kleven dus voor- en nadelen aan, maar mij hoor je niet klagen.”

Sinds Renault in 2016 als fabrieksteam terugkeerde in de F1 heeft het flink geïnvesteerd en de Fransman is positief dat die investeringen in 2019 resultaat op zullen leveren. “Het zou ons bezorgd of zenuwachtig maken als we niet de progressie zouden zien die we momenteel zien”, vertelt de teambaas. “Maar we moeten voorzichtig blijven. We weten niet hoeveel vooruitgang de anderen aan het boeken zijn. Maar ik en het team zijn vol vertrouwen. We hebben een groep mensen die steeds hechter wordt en elkaar steeds beter begrijpt, er is stabiliteit en de ontwikkeling in Viry verloopt steeds sneller dankzij de komst van een aantal nieuwe mensen. Dat alles geeft mij vertrouwen en stemt mij optimistisch voor komend jaar, in plaats van dat ik mij zorgen maak.”