Woeste Nuis terecht gediskwalificeerd na wereldrace op EK sprint

Schaatser Kjeld Nuis werd vrijdag na de eerste 1000 meter op het EK sprint in Collalbo gediskwalificeerd, en daar was hij kort na zijn wereldrace - hij reed een dik wereldrecord buitenbanen - niet bepaald gelukkig mee. "Ik heb geen centimeter afgesneden, het is onmogelijk!", foeterde de olympisch kampioen richting de scheidsrechters.

Nadat Nuis ook nog even handtastelijk werd en vrij kinderachtig de accreditatie van de scheidsrechter controleerde ging hij er vandoor. Enige excuses mogen inmiddels op hun plaats zijn, want wat de videobeelden al duidelijk lieten zien, werd door een fotograaf definitief bevestigd: Nuis reed toch écht aan de verkeerde kant van de lijn en sneed dus wel degelijk af, zo is zonder enige twijfel te zien.

Er was nog wel wat gedoe over het door Nederland ingediende protest. Dat werd om 16.39 uur ingediend, maar werd niet ontvankelijk verklaard: een protest moet binnen een half uur na het einde van de wedstrijd ingediend worden. Volgens scheidsrechter Berri de Jonge was de wedstrijd om 16.00 uur afgelopen, volgens Nederland was dat pas om 16.11 uur het geval, bij aanvang van de podiumceremonie - zoals de regels voorschrijven. Veel had het niet uitgemaakt, want het protest was toch kansloos geweest.