Politie arresteert 28 proftennissers in matchfixingzaak

De Guardia Civil heeft in Spanje toegeslagen in een grote matchfixingzaak rondom het tennis. Na onderzoek en in samenwerking met onder meer Europol zijn maar liefst 83 mensen opgepakt, waaronder 28 professionele tennissers. Eén van hen speelde eind vorig jaar nog mee op de US Open, maar namen zijn niet genoemd.

Het onderzoek begon in 2017, met dank aan een melding van de Tennis Integrity Unit (TIU) van de internationale tennisfederatie ITF. Het ging daarbij met name om 'gefixte' wedstrijden op Challenger- en Future-toernooien, het niveau onder de reguliere ATP World Tour. De zaak draait vooral om een groep criminele Armenen, die met een tennisser als schakel andere spelers omgekocht zouden hebben.

Als een speler eenmaal was omgekocht, werden de betreffende wedstrijden bezocht door leden van de Armeense bende, om er zkeer van te zijn dat de omgekochte spelers zich wel aan de 'regels' zouden houden. Bij de arrestaties zijn ook een shotgun, flink wat contant geld (167.000 euro) en vijf luxe auto's in beslag genomen. Daarnaast zijn 42 bankrekeningen bevroren en meer dan vijftig telefoons en computers in beslag genomen.