Mandigers via Harms naar kwartfinales Lakeside, Veenstra uitgeschakeld

Darter Willem Mandigers staat voor het eerst in zijn carrière in de kwartfinales op Lakeside, het WK van de BDO. De 29-jarige Eindhovenaar was te sterk voor de vijf jaar oudere Alkmaarder Wesley Harms, tweevoudig halvefinalist in Frimley Green.

Mandigers begon sterk en won de eerste set met 3-0. Vervolgens zakte hij echter wat weg, waardoor Harms, die vooral in set drie goed gooide, de tweede en derde set met 3-1 kon pakken. Via onder meer een elfdarter trok Mandigers set vier naar zich toe, waarna hij de vijfde set met een 136-finish voor ene twaalfdarter pakte. De zesde set leverde een 2-0 voorsprong op voor Harms, maar Mandigers knokte zich terug, zag Harms setdarts missen en maakte het af met dubbel 10, waar Harms op stond te wachten: 4-2.

Veenstra naar huis
Voor Richard Veenstra viel het doek in de achtste finales. De 37-jarige halvefinalist van 2016 ging onderuit tegen tweevoudig wereldkampioen Scott Waites: 1-4. Veenstra won de eerste set nog in vijf legs, had in set twee de pech dat Waites - die beduidend minder scoorde - zijn kansen wél pakte, en zag zijn eigen spel vervolgens flink inzakken. Waites begon juist beter te gooien en nam het heft duidelijk in handen, waarna hij zichzelf met een 160-finish op matchpoint zette. Dat maakte hij keurig af en dus is Mandigers de enige overgebleven Nederlander op Lakeside.

Whitehead maakt grote indruk
In de kwartfinales speelt Waites tegen zijn Engelse landgenoot Conan Whitehead, die op indrukwekkende wijze afrekende met Mark McGeeney, de nummer één van de wereld bij de BDO en verliezend finalist van vorig jaar. Na een wat stroef begin sloot Whitehead set één af met een 119-finish en vanaf dat moment kwam hij op gang. De triples vlogen erin alsof het niks was en vooral in set drie was er geen houden aan. Met twee twaalfdarters achter elkaar pakte Whitehead de set en met een twaalfdarter maakte hij de wedstrijd uiteindelijk ook af: 4-0.

Mandigers neemt het in de kwartfinales op tegen Michael Unterbuchner. De als vijfde geplaatste Duitser stuurde Wayne Warren overtuigend terug naar Wales: 4-0, waarbij hij slechts vier legs verloor. Met een 130-finish maakte Unterbuchner er in de vierde set een einde aan en dus staat hij net als vorig jaar bij de laatste acht.

Williams simpel door
Ook Jim Williams is nog drie zeges verwijderd van de titel. De als derde geplaatste Welshman rekende eveneens simpel af met landgenoot Dean Reynolds, die uitermate beroerd speelde en welgeteld twee legs won - beide keren doordat Williams meerdere darts op een dubbel liet liggen. Williams begon fenomenaal - de eerste leg kwam behoorlijk dicht bij een negendarter en ging uiteindelijk in elf darts uit - en zakte daarna wat in, maar het was ruimschoots voldoende om Reynolds volslagen kansloos te laten.

Williams speelt in de kwartfinales tegen de Engelsman Scott Mitchell of de Pool Krzysztof Kciuk. De Engelsen Glen Durrant en Scott Baker spelen in de achtste finales nog tegen elkaar, net als de Canadees David Cameron en de Noord-Ier Kyle McKinstry.

Vrouwen
Bij de vrouwen schopte tienvoudig wereldkampioene Trina Gulliver het tot de kwartfinales, door Karolina Podgorska uit Polen na het verlies van de eerste set alsnog met 2-1 te verslaan. Het veld voor de kwartfinales is daarmee compleet: Gulliver speelt tegen haar Engelse landgenote Lorraine Winstanley, de nummer één van de wereld, terwijl Maria O'Brien en Fallon Sherrock ook tegen elkaar spelen. Namens Nederland zitten Aileen de Graaf - tegen Anastasia Dobromyslova - en Sharon Prins - tegen Mikuru Suzuki - nog in het toernooi.