Stel hè, je vindt een granaat, wat doe je dan?

Stel hè, je besluit om op een gewone doordeweekse dag je tuin om te spitten. Niets vreemds aan, tot je op een granaat stuit. Je schrikt en stopt met graven. Totdat 's avonds dat ding ineens begint te sissen. Wat doe je dan? Ieder weldenkend mens had bij het vinden van de granaat waarschijnlijk 112, of op zijn minst 0900-8844, gebeld. 

Zo niet een man uit Venlo: die overkwam dit gisteren en hij besloot uit wanhoop om bovenop de granaat te gaan liggen. In totaal heeft hij zo'n 2,5 à 3 uur op de granaat gelegen volgens de NOS. De opgeroepen EOD hield de man warm met dekens; terwijl twee flats in de omgeving uit voorzorg werden ontruimd. Hierdoor moesten circa honderd mensen tijdelijk hun woning verlaten. 

Uit onderzoek bleek het om een 'brisantgranaat' te gaan, zonder springstof. De EOD zal de granaat verder onderzoeken. De man werd voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. 

Update 17:15 uur:
Het echte verhaal blijkt toch iets anders te zijn. De hulpdiensten kregen woensdagavond rond 21.15 uur een melding van de man die tijdens een wandeling een vreemd voorwerp in een tuin had aangetroffen. Hij heeft het voorwerp deels schoongemaakt waarna het een sissend geluid maakte. Hierop drukte hij zijn mouw tegen de granaat en belde zelf vervolgens 112.

Verkenning
Na een inspectie door de Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) gealarmeerd om voor onderzoek naar de Veestraat te komen. Uit de eerste verkenning door de Teamleider Explosieven Veiligheid was al gebleken dat het daadwerkelijk ging om een granaat. De situatie was stabiel en voor dat moment zo veilig als mogelijk. Hij had geen medische klachten. In overleg met de man werd ervoor gekozen dat hij het contact met de granaat in stand zou houden, in afwachting op de komst van experts van de EODD. Uit voorzorg werden ondertussen omwonenden van flats in de directe omgeving geëvacueerd door de hulpdiensten.

Oog voor betrokkene
De man heeft van de politie een warmtedeken ontvangen en later nog een tweetal dekens van de Ambulancedienst gekregen. Door de Teamleider Explosieven Veiligheid is er voortdurend contact gehouden met de man, waarbij hij steeds op de hoogte werd gehouden over het werkproces. Ook was er steeds oog voor zijn medische toestand, aangezien hij op de grond naast de granaat lag.

Brisantgranaat
De Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) heeft bij aankomst een onderzoek ingesteld en vastgesteld dat het om een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog ging. Er is in eerste instantie voor gezorgd dat de man bij het explosief weg kon gaan. Hierna is er verder onderzoek geweest en bleek uiteindelijk dat er geen explosief materiaal meer aanwezig was in de granaat. Dit was aan de buitenkant niet zichtbaar. Er bleek geen explosief materiaal meer in te zitten. Toen dat duidelijk was, kon de man het contact met de granaat verbreken. De man is in de ambulance medisch gecontroleerd door medewerkers van de ambulancedienst. De EODD heeft de granaat meegenomen.