Rutte aanwezig bij geheim overleg over Randstad

Het kabinet blijkt al enige tijd geheim overleg te voeren met de vier grote steden over mobiliteit en wonen. Opvallend is dat bij deze gesprekken ook premier Rutte steeds aanwezig is.

Tijdens de gesprekken gaat het over twee zaken. Allereerst wil het kabinet graag honderdduizenden woningen bijbouwen, daarvoor is steun van de gemeentes nodig. Die willen wel, maar alleen als de randvoorwaarden op orde zijn.

Veruit het grootste knelpunt is mobiliteit. Al tijdens de formatie wezen de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht erop dat de randstad dichtslibt. Daarom focust het overleg, dat momenteel gevoerd wordt, zich daarop. 

De steden hebben allemaal een idee aangedragen om het probleem te verhelpen of verzachten. Zo wil Rotterdam een extra brug over de Maas en vraagt burgemeester Halsema van Amsterdam om twee extra metrolijnen. 

Er is echter een probleem, de overheid heeft geen geld voor gigantische projecten. Daarom wordt de oplossing gezocht bij private partijen, men wil proberen met wet- en regelgeving een publiek private samenwerking op te zetten. Bijvoorbeeld pensioenfondsen zouden op die manier verleid moeten worden om te investeren in de projecten. 

Dat gaat echter niet zomaar, private partijen eisen garanties om hun risico's te beperken. Adviesbureau McKinsey is inmiddels gevraagd om advies uit te brengen. Uit hun rapport blijkt dat geen enkel taboe geschuwd wordt, zo liggen onder meer de spitsheffing en een apart belastingregime op tafel. Al met al een ingewikkeld vraagstuk wat inmiddels chefsache is geworden en dat is bijzonder.

Het gebeurt in Nederland zelden dat een premier zich zo nadrukkelijk bemoeit met onderhandelingen die op het terrein van een andere minister liggen. Zeker Rutte, die graag verkondigt minister van Algemene Zaken te zijn en niet van alle zaken, waagde zich niet eerder op dit terrein. Naast Rutte schuift ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken standaard aan bij het overleg. Andere bewindspersonen zijn in principe niet welkom. Alleen voor het overleg van volgende week wordt een uitzondering gemaakt. Dan zit ook minister Van Nieuwenhuizen van verkeer aan tafel.